Lezingenreeks De Schatten van Drenthe

0
3347
De trechterbekercultuur: een (pre)historisch hoogtepunt in de schatkamer die Drenthe heet.

Wie aan Drenthe denkt, denkt aan de prachtige verhalen van deze provincie maar zeker ook aan de fantastische bezienswaardigheden, zoals de duizenden jaar oude hunebedden, het meisje van Yde, het kasteel van Coevorden en de prachtige wegen gemaakt door keienkloppers.

Daarom starten we een lezingenreeks over de archeologische schatten van Drenthe  met natuurlijk een afsluitende excursie naar de schatkamer van, onder andere, Drenthe.

Vanaf donderdag 10 november start het Hunebedcentrum, in samenwerking met enkele partnerorganisaties, de lezingenreeks over de archeologische schatten van Drenthe. De reeks start in november 2016 en loopt door tot en met maart 2017. Gedurende deze periode zullen er 8 lezingen plaats vinden en als afsluiting vindt er een excursie plaats naar het archeologische depot te Nuis. Iedere lezing begint om 19.30. De zaal is open vanaf 19.00 uur. 

De lezingenreeks heeft als basis de archeologische vondsten gekoppeld aan onderwerpen als prehistorie, natuur, bos en veen. Dit in tegenstelling tot voorgaande lezingenreeksen waarbij de nadruk altijd lag op de indeling van (pre)historische periodes. Hieronder wordt er per lezing kort uitgelegd waar ze over gaan en wanneer ze plaats vinden.

1. Van IJstijd tot zwerfkei: ijstijdschatten in Drenthe
Donderdag 10 november 2016
Tijdens deze lezing zal er meer verteld worden over de sporen die in Drenthe nog steeds zichtbaar zijn vanuit diverse ijstijden. Van de vorming van het Drentse landschap tot aan de zwerfkeien. Waarbij allebei de elementen van wezenlijk belang waren als basis van een rijk archeologisch landschap, zowel boven- als ondergronds.

2. Van Pesse’s boomstamkano tot hunebed: Prehistorische schatten in Drenthe
Donderdag 24 november 2016
Tijdens deze lezing zal er meer verteld worden over de sporen die in Drenthe nog steeds zichtbaar zijn vanuit de prehistorie, waarbij gedacht moet worden aan de monolithische kano die in Pesse in gevonden, het trechterbeker aardewerk dat uit hunebedden wordt gehaald en de grafheuvels die her en der in het Drentse land opdoemen.

schatten2
De grafheuvel van de Hoofdman van Sleen in het Sleenerbos, tevens gebruikt als galgenberg.

3. Van Brink tot Marke: Boeren in Drenthe
Donderdag 8 december 2016
Drenthe en boeren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De eerste boeren woonden in Drenthe en nog steeds worden veel dorps- en stadsgezichten bepaald door Brinken, Essen en niet te vergeten de Marke. In deze lezing wordt er stil gestaan bij de archeologisch waarden van de boeren in Drenthe.

4. Van Veenweg tot turf: veenschatten in Drenthe
Donderdag 12 januari 2017
De geschiedenis van Drenthe is nauw verbonden met het veen. Daarom wordt er tijdens deze lezing stil gestaan bij de archeologische schatten uit het veen, waarbij de aandacht onder andere uitgaan naar het ‘Meisje van Yde’, het offertempeltje van Barger-Oosterveld en de offervondsten in de vorm van bijlen en aardewerk.

5. Van kasteel tot onderduikershol: strijdschatten in Drenthe
Donderdag 26 januari 2017
Waar mensen zijn, is discussie. Helaas leidt dit vaak tot conflicten en oorlogen. Maar de sporen die deze conflicten na laten leren ons heel veel over het leven van vroeger. Daarom wordt er tijdens deze lezing stil gestaan bij de strijdschatten in Drenthe van de vestingstad Coevorden met haar kasteel tot aan de verscholen onderduikersholen in diverse boswachterijen.

6. Van Drouwenerzand tot Sleenerbos: natuur en bos schatten in Drenthe
Donderdag 9 februari 2017
Tijdens deze lezing zal er worden stilgestaan bij de bos en natuurschatten van Drenthe. Want Drenthe kent veel mooie natuurgebieden, maar de bossen en de natuur zijn absoluut van belang geweest in de Drentse archeologie, zoals u zult leren tijdens deze lezing.

7. Van smeltwater tot de Drentse Aa: waterschatten in Drenthe
Donderdag 23 februari 2017
Zonder water is er geen leven mogelijk, daarom laten we ons tijdens deze lezing leiden langs de wateren die van archeologisch belang zijn voor Drenthe.

8. Van Kunstkei tot Van Gogh: kunstschatten in Drenthe
Donderdag 9 maart 2017
In deze lezing worden alle kunstuitingen in en over Drenthe die van archeologisch belang zijn besproken, want zijn de trechterbekers met hun prachtige vormen en versieringen niet een klein beetje kunst?

schatten3
Een trechterbeker: bruikbare kunst of archeologisch gebruiksvoorwerp?

Excursie – Schatten van het archeologische depot

Zaterdag 18 maart 2017
De schatten van Drenthe moeten natuurlijk ergens worden opgeslagen, daarom zal de afsluitende excursie ons naar de archeologische schatkamer van het noorden brengen. We nemen een kijkje in het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis. En daar wordt ons verteld hoe, onder andere, de Drentse schatten worden bewaard en hoe deze worden tentoongesteld in diverse musea. De excursie begint en eindigt bij het Hunebedcentrum.

Om een indruk te krijgen van het depot kunt u onderstaande filmpje bekijken : ( https://youtu.be/93E9dUcYrbM )

Voor meer informatie over de lezingen en voor inschrijving kunt u mailen naar: svanwijk@hunebedcentrum.nl

Mocht u niet in de gelegenheid zijn te mailen dan is opgave ook telefonische mogelijk via tel. 0599-236374 of 06-30745686

De kosten voor de gehele lezingenserie inclusief excursie bedragen €70,- maar voor leden en medewerkers van organiserende verenigingen* geldt een korting van €5,- (dus €65,-).
U kunt zich ook aanmelden voor één of meerdere lezingen. €7,50 per lezing, maar voor leden en medewerkers van organiserende verenigingen* geldt een korting van €2,50 (dus €5,-).
Kosten voor de excursie zijn €35,-

*organiserende verenigingen zijn: AWN, DPV, IVN, Geopark De Hondsrug & Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.