Elk jaar mogen we als Hunebedcentrum de eerstejaarsstudenten van de studie archeologie ontvangen. De studenten krijgen dan een eerste kennismaking met de prehistorie in museale setting en publieksarcheologie. Net als de voorgaande jaren kwamen de studenten onder leiding van dr. Sandra Beckerman ons museum bezoeken. Als eerste mochten de studenten met de directeur Hein Klompmaker om tafel waarbij hij een inspirerende speech hield over de prehistorie, hunebedden en natuurlijk publieksarcheologie (uiteraard onder het genot van een kopje koffie of thee).

De studenten gingen op eigen gelegenheid het museum bezoeken. Hierbij konden zij kritisch kijken naar de expositie van het Hunebedcentrum, de expeditiepoort IJstijden en Prehistorie van UNESCO Geopark de Hondsrug, het Oertijdpark, de keientuin en het grootste hunebed van Nederland.

Na de theorie gingen de studenten aan de slag met de handen. Nadine Vukkink van het Hunebedcentrum gaf een workshop vuur maken. De leerlingen leerden vuur maken met percussie (vuursteen met markasiet, vuursteen met vuurslag en vuursteen met firesteel) en wrijving (vuurboog).

De studenten gingen daarna fanatiek aan de slag. En wilden eigenlijk niet meer stoppen met vuur maken! De steentijdmanier met markasiet en vuursteen bleek lastig. Het gebruik van het vuurslag vanaf de ijzertijd maakte het al makkelijker. Tenslotte mochten de studenten aan de slag met de firesteel.


De tweede workshop was Steentijdeten. Nadine Lemmers van het Hunebedcentrum startte met de uitleg hoe we iets te weten komen over het eten uit de steentijd (zie ook https://www.hunebednieuwscafe.nl/2016/09/eten-in-de-steentijd/). Er werd verteld dat archeologen kunnen kijken naar de archeologische bronnen, maar ook naar etnografische bronnen. Archeologische bronnen zijn zaden, pollen, verkoolde plantenresten, dierenbotten (ook mensenbotten) en verkoolde etensresten. Het eten in de steentijd was anders! Naast het eten van mensenvlees, bottenprut en gefermenteerd vlees of vis werden ook insecten gegeten. De studenten werden uitgedaagd een insect te proberen en konden rozebottels (vruchten hondsroos), honing, boombladeren, wilde groenten en wilde (on-)kruiden proeven.
Daarna leerden de studenten graan malen op een maalsteen en bekeken de emmertarwe en eenkoorn. Ook leerden ze vissen te roken boven open vuur op een spit. Ook leerden ze koken in potten en er werd uitgelegd dat de aanwijzingen op de scherven van trechterbekeraardewerk wijzen op het koken van vlees/vis, graan en groenten in dezelfde pot. Tot slot leerden de studenten een ei of een stuk zalm koken in leem. Het ontploffen van enkele eieren gaf de nodige tumult.

Tot volgend jaar!
Dankwoord
We willen de studenten en Sandra bedanken voor hun enthousiasme! Ook bedanken we Sandra voor de prachtige foto’s.
Door Nadine Lemmers, Nadine Vukkink, Bertram Knoop en Tim Lassche