Betalen met een hunebed – noodgeld uit Duitsland

0
2166

Niet ver over de grens, vlakbij Lingen bij het plaatsje Thuine, ligt een beroemd hunebed. In 1921 is deze afgebeeld op een bankbiljet. Het is een bankbiljet met een waarde van 1 mark.

thuin2
Hunebed bij Thuine
kaart-thuine2
Thuine ligt vlakbij Lingen, net over de grens in Duitsland.
kaart-thuine
Het hunebed ligt op de plek waar het oranje/gele blokje met het hunebedtekentje staat.

Het hunebed is niet alleen bekend vanwege de afbeelding op een bankbiljet maar ook omdat het een van de grootste hunebedden in het Emsland is en ook omdat er een dubbele rij kransstenen om het hunebed staat. Dat is een bijzonder verschijnsel dat je maar weinig tegenkomt. Al in de 19e eeuw is er meerdere keren gegraven in het hunebed door archeologen. De vondsten zijn divers, varierend van scherven, aardewerk, vuursteen artefacten en barnsteenkralen. Ze liggen nu in het Landesmuseum in Hannover.

thuin7
Op deze foto is duidelijk te zien dat er een dubbele rij kransstenen om het hunebed heen staat. Waarom dat is gebeurd is niet duidelijk.
thuin3
Ook hier is duidelijk te zien dat er een dubbele rij kransstenen om het hunebed heen staat.
thuin6
Hunebed bij Thuine

Het hunebed bij Thuine wordt ook wel het ‘Grosssteingrab in der Kunkenvenne’ genoemd. Het ligt langs de ‘Strasse der Megalitkultur’ (zie http://www.strassedermegalithkultur.de/), het is te vinden onder nummer 12a (http://www.strassedermegalithkultur.de/de/station-12-grosssteingrab-in-der-kunkenvenne).

thuin1
De lokale bevolking heeft een bord geplaatst waarop ze claimen dat dit het grootste hunebed van Noordwest Duitsland is. Dat betwijfel ik want er zijn meerdere grote hunebedden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.