Een ‘groene’ samenwerking: Hunebedcentrum en IVN Borger-Odoorn

0
1973

Het Hunebedcentrum heeft meerdere samenwerkingspartners, een van die partners is de IVN afdeling van Borger-Odoorn. In dit artikel wordt verteld over wat de IVN en de IVN Borger-Odoorn zijn en hoe de samenwerking tussen Hunebedcentrum en IVN Borger-Odoorn wordt ingevuld.

Wat is het IVN?

IVN is de afkorting voor “Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid”. Deze organisatie heeft een professionele tak en een tak die draait op vrijwilligers. De professionele tak organiseert gezamenlijke activiteiten en projecten (denk aan bijvoorbeeld Gezonde Schoolpleinen en Slootjesdagen), ontwikkelt promotionele en bruikbare producten voor onderwijs en afdelingen en draagt zorg dat onderwijzers en vrijwilligers worden opgeleid tot natuurgidsen en activiteitenbegeleiders.

De vrijwilligerstak bestaat uit afdelingen die (meestal gemeente grenzen aanhoudend) organisaties zijn die zoals al doet vermoeden, bestuurd worden door vrijwilligers. Maar zowel professional als vrijwilliger streeft ernaar om mensen iets te leren over de natuur en daarmee het leven te verrijken. Ze willen je laten nadenken over gedrag en motiveert daarbij tot milieubewust handelen. U snapt dat deze laatste zin de missie van de IVN is.

clipboard02
Figuur 1. Screenshot van de website

Afdeling IVN Borger-Odoorn

Sinds 2013 bestaat de afdeling Borger-Odoorn. De afdeling is ontstaan als initiatief van enkele vrijwilligers van het Hunebedcentrum die meer wilden doen met natuureducatie en -beheer. Het leek deze groep het beste om een IVN-afdeling op te zetten. Deze afdeling is toen opgestart en in 2015 is de afdeling een officiële afdeling geworden en staat  ingeschreven in de Kamer van Koophandel als vereniging.

Door middel van cursussen, lezingen, wandelingen, fietstochten, kinderactiviteiten en natuurwerkdagen streeft de afdeling ernaar zo veel mogelijk mensen te laten zien dat de omgeving veel aan landschap en natuurschoon te bieden heeft en dat het de moeite waard is om dit in stand houden.

clipboard03
Figure 2. Screenshot van de website van IVN Borger-Odoorn.

Hunebedcentrum & IVN Borger-Odoorn: 2 partners, 1 samenwerking

De denkwijze van een IVN-afdeling past perfect bij datgene wat ook het Hunebedcentrum wil uitstralen. Daarom hebben deze twee lokale instellingen elkaar gevonden en slaan ze samen de handen ineen om bezoekers van het Hunebedcentrum en inwoners van de gemeente Borger-Odoorn bewust te maken van de prachtige omgeving die duizenden jaren oud is.
De activiteiten die de IVN organiseert, passen heel goed in het beeld dat het Hunebedcentrum heeft over het landschap en de natuur met natuurlijk haar verhaal over de bijzondere ontstaansgeschiedenis.

Educatie als doel

Zowel het Hunebedcentrum als de IVN Borger-Odoorn willen heel graag dat de bezoekers en bewoners meer leren over de natuur, het ontstaan van het Hondsruggebied en over de flora en fauna die daar aanwezig is. Daarom organiseert de IVN Borger-Odoorn onder andere voor haar jeugdleden speciale dagen waarop ze meegenomen worden naar bijzondere plekken in de natuur, zoals de vlindertuin ‘de Idylle’.

clipboard04

De Idylle

De samenwerking tussen het Hunebedcentrum en de IVN-afdeling wordt nog verder versterkt door de aanleg van de Idylle tuin. Een Idylle is een vlinder- en bijentuin, uitgezet door de Vlinderstichting. Voor het hebben van een Idylle, als IVN-afdeling, heeft deze een stuk terrein nodig. Het Hunebedcentrum was bereid om de grond hiervoor ter beschikking te stellen zodat vlinders en bijen optimaal kunnen schuilen, eten en voortplanten.

clipboard05

Vruchtbare samenwerking

De Idylle was nog maar het begin van een nauwe samenwerking tussen het Hunebedcentrum en IVN Borger-Odoorn, want samen organiseren ze sindsdien lezingen, excursies en andere natuuractiviteiten. Samen organiseren ze bijvoorbeeld een aantal keer per jaar speciale Idylle-dagen waarop de Idylle vrij toegankelijk is voor bezoekers en er informatie wordt verstrekt aan de bezoekers.

Meer informatie of lid worden?

Wilt u meer informatie over de IVN afdeling Borger-Odoorn? Of wilt u lid worden van IVN Borger-Odoorn? Neem dan vooral een kijkje op de website www.ivn.nl/afdelingen/borger-odoorn en meld u vandaag nog aan als lid voor slechts €24,- per jaar!

clipboard06

Verdere samenwerking
IVN Borger-Odoorn werkt nauw samen met andere organisaties, namelijk:
Geopark de Hondsrug:
Hunebedcentrum:
Kwartjesberg:
IVN Aa en Hunze:
Staatsbosbeheer:
Drents Landschap:

clipboard07

Door Sabine van Wijk, voorzitter IVN afdeling Borger-Odoorn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.