Grootste hunebed met 360 graden fotografie.

0
2148

Wie wel eens op Google earth rond kijkt heeft wel vast wel eens gekeken naar een
360 graden foto.

Het heeft bijna wel wat weg van een filmpje waarin je zelf kunt aangeven of je links of rechts kijkt.

Het maken van een 360 graden foto is niet zo heel ingewikkeld. Het vergt alleen wat goede voorbereiding en de benodigde software.

Om van een onderwerp een 360 graden foto te maken is een panoramakop erg handig. Hierdoor behoud de camera zijn nodelpunt ( dit is het punt waar de het licht in de lens zich kruist). Dit zorgt ervoor dat er geen parralaxfouten in de foto ontstaan. (spookverschijningen of vervorming van onderwerpen.)

Als je voldoende afstand houdt van een onderwerp heb je zo`n dure panoramakop nog niet nodig. Een statief met een kleine draaicirkel is dan ook voldoende.

Voordat je gaat fotograferen moet je het gemiddelde weten van je lichtinval, zodat je niet een te groot verschil hebt tussen lichte en donkere plekken in je foto. Dit kun je het snelst meten door je camera op stand a te zetten en op verschillende punten je ontspanknop half in te drukken. Je camera geeft dan de sluitertijd weer. Noteer deze sluitertijden en neem daar het gemiddelde van.
Zorg ervoor dat je diafragma niet groter is dan 8 (f op 8 of hoger.) Haal de lens van automatisch scherpstellen af en zet ook de automatische witbalans uit. (Als de camera zelf automatisch blijft scherpstellen kan het zijn dat hij verschillende punten pakt per foto om op te focussen, waardoor je dus onscherpe delen kan krijgen in je 360 graden foto.) Plaats je camera in het statief en kies een begin punt uit.

Zorg ervoor dat je verschillende hoogtes fotografeert. Zo is het gemakkelijkste om bij de grond te beginnen en met elke foto die je maakt iets verder omhoog te gaan. Zorg ervoor dat je met elke foto op zijn minst een overlapping hebt van 20%. Maak je foto’s zo dat jezelf 360 graden rond bent geweest. Het kan zijn dat je nu tientallen foto`s hebt.
Misschien wel in de 100. Dit is heel normaal en heeft ook te maken met het soort lens waarmee je werkt.

Nu wordt het een kwestie van de juiste software. Online zijn verschillende programma`s te vinden om 360 graden foto`s mee te bewerken.
Ik werk zelf met de producten van Autopano omdat deze compatibel zijn met facebook.

Laad alle foto’s in het programma en laat het programma zijn werk doen om alle foto’s bij elkaar te zoeken en in de juiste volgorde te zetten.
Als je hebt gezorgd voor een goede overlapping is het voor het programma niet moeilijk de foto’s in de goede volgorde te zetten.

Sla vervolgens de foto op en bewerk hem eventueel in een ander fotoprogramma. (contrast en kleur)

Als je dit allemaal hebt gedaan wordt het tijd je foto online te zetten. En te bewonderen in 360 graden.

Als u op onderstaande foto klikt komt u op de facbookpagina waar u kunt zien hoe een 360 graden foto werkt.

https://www.facebook.com/Hunebedcentrum/photos/a.347880995239599.94831.310831598944539/1413911651969856/?type=3&theater

Auteur en fotograaf: Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.