Er is een korte wandeling van 3 km langs opvallende zwerfstenen in Borger.

De start is bij het Hunebedcentrum.

Kaart met de wandeling ingetekend

Via de parkeerplaats (Hunebedstraat 27) lopen we naar een uitzichtpunt richting Buinen.
Hier loopt het Voorste Diep door een dal dat 6 meter lager ligt dan ons standpunt. Kenmerkend voor het Voorste Diep is dat het brak water bevat. Er moet dus ergens een verticale uitloper van de zoutlaag zijn die het water brak maakt.
Lopen we nu richting Borger dan komen we eerst langs het Joods kerkhof. Hier zijn sinds de 2e wereldoorlog geen begrafenissen meer geweest. Niet alleen omdat alle Joodse inwoners van Borger gedeporteerd zijn en niet meer teruggekomen, maar er is ook niemand die de gereserveerde graven heeft geannuleerd. Het contract voor gereserveerde graven is namelijk voor eeuwig. Als blijk van herinnering aan de overledene legt men op een Joods graf een steentje.

Joodse begraafplaats

Aangekomen in het centrum vinden we direct al enkele fraaie stenen.
Allereerst een Pernio graniet. Dit is een gidsgesteente.

Pernio graniet

Deze is afkomstig uit Zuid-West Finland.

Natuurlijk mag de kerktoren van de Willibrord kerk niet overgeslagen worden. Deze toren stamt uit de 14de eeuw, de kerk uit 1826.

Kerk Borger

De fundering bestaat uit zwerfstenen die gedeeltelijk zichtbaar zijn.

Fundering kerk met keien

De toren is opgebouwd uit kloostermoppen. Deze kloostermoppen werden gemaakt van potklei. Als vuistregel geldt: hoe dikker de mop, hoe ouder. Afmeting: 30-38 x 14-18 x 8-12 cm (lxbxh).

Op het grasveld ligt een granieten steen. Deze heeft tijdens het transport in het ijs behoorlijk te verduren gehad. Er zijn paraboolbarsten zichtbaar.


Deze barsten zijn hoefijzervormig. De open kant is de transportrichting. Er is hier waarschijnlijk een andere steen met enorme kracht overheen gegaan. Daardoor ontstaan de barsten.

Aan de rand liggen een paar gneizen. Een ervan met grote ogen.
Gaan we naar de rotonde dan ligt daar een Norrland graniet. Dit is ook een gidsgesteente. Harry Huisman heeft in een eerdere nieuwsbrief al uitgebreid verslag gedaan over deze bijzondere steen.

We zien nu een middenberm vol met zwerfstenen.
Hier liggen granieten, gneizen, gabbro’s, en nog veel meer.

Aland rapakivi met kenmerkende witte plagioklaas ringen
Ogengneis waarbij een oog tijdens het metamorfose proces nog een kwartslag gedraaid is. Daardoor is een staart achtergebleven.

Voor de drogist Etos liggen enkele stenen. Een grote Aland rapakivi en een steen met hematiet afzetting. Bij nat weer is deze steen mooi donker rood.

Voor AH staat het kunstvoorwerp van zwerfstenen.


De onderste steen is een Smalandgraniet. Bovenop een gepolijste migmatiet met een pegmatiet ader.
Deze stenen komen niet uit Drenthe maar uit Mecklenburg in Duitsland.

Er lagen nog meer stenen in het centrum maar tijdens de zoveelste renovatie zijn er weer veel verdwenen. Waar naar toe en of ze terugkomen??

Teruglopend naar het Hunbedcentrum komen we langs het Joods oorlogsmonument. Hier liggen wel allemaal steentjes ter nagedachtenis.

Opvallend in de straat zijn de vele stenen die voor de huizen liggen. Deze liggen hier oorspronkelijk ter bescherming van de woningen en de dakranden.

Via hunebed D27 komen we weer bij het Hunebedcentrum.
Wilt u meer weten, loop dan eens mee, want natuurlijk is er veel meer te vertellen over de geologie en geschiedenis in het algemeen.

Tekst en foto’s: Gerrit Eggink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.