In veel openluchtmusea is een broodoven te vinden. Een leuke plaats waar je als bezoeker kunt zien hoe je brood kunt bakken in een leemoven. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe het werkt.
Stap voor stap
1. Verzamel droge takken, leg je vuurmaakset klaar en verzamel leem en water;
2. Maak alvast wat leem met water aan;
3. De broodoven moet heet worden gestoken, gebruik hiervoor takkenbossen. Leg de takken goed neer en steek het vuur prehistorisch aan (zorg voor droge takken);
LET OP: Om te weten of de oven heet genoeg is, gooi je een handje graan in de oven en als deze korrels binnen 2 seconden bruin zijn, is de oven warm genoeg.
4. Verwijder voorzichtig het vuur met stokken en leren lappen zodat je je niet verbrandt;
5. Maak de vloer van de oven schoon en doe het brood erin;
6. Sluit de oven met een houten plank die past in de opening van de oven;
7. Maak de kieren dicht met leem;
8. Bak het brood af, de tijd is afhankelijk van de grote van de broden. Bij een gewoon formaat van brood slaap je er een nachtje over. Open de volgende dag de oven. Vers brood is klaar!