Hoefblad (Petasites) is een geslacht met ruim 10 soorten. De naam is afgeleid van het Griekse woord petasos dat herdershoed betekent. De planten zijn robuust met grote bladeren, echter de bladeren verschijnen pas nadat de bloemen verschijnen. In Nederland kennen we alleen het Groot hoefblad (Petasites hybrides). Ondanks de naam is het Klein hoefblad (Tussilago farfara) niet verwant.

Groot Hoefblad
Groot Hoefblad.

Groot hoefblad

De planten groeien langs de oevers van water. De bladeren verschillen van afmeting per soort, maar de bladeren van het inheemse groot hoefblad kunnen wel 1 meter worden. De stengel met roze bloemen komt eerst op in april tot mei daarna de bladeren.

Zwalmbeekroute 10-04-2009 15-08-12
Groot hoefblad.
De bladeren werden in bepaalde landen in Europa wel als hoofdbedekking gebruikt. In de middeleeuwen geloofde men dat de pest verdreven kon worden door de vieze geur van etherische oliën. Nu wordt het medicinaal gebruikt tegen migraine, hoesten en astma. De stoffen petasine en isopetasine zouden hiervoor zorgen. Door de wortelstokken wordt de plant gezien als een lastig onkruid.

Tussilago-farfara-closeup
Klein hoefblad

Klein hoefblad

Ondanks de naam behoort het klein hoefblad (Tussilago farfara) tot een ander geslacht, Tussilago. De naam is afgeleid van tussis (hoesten)en agere (verdrijven). Het hoefblad is gebruikt als middel tegen het verdrijven van hoest zoals de naam duidelijk maakt. De eerste bloemen van deze plant zijn soms al in februari te bewonderen, maar meestal bloeit de vaste plant in maart of april. De plant wordt maximaal 30 cm hoog en bloeit waarna de bladeren verschijnen. De wortelstok kan wel 1,5 meter lang zijn met daaraan uitlopers. Het klein hoefblad is een pionier en we vinden deze plant dan ook in bermen en hellingen. Het klein hoefblad houdt van bewerkte, geploegde en leemachtige grond.

Three sticks of Coltsfoot Rock

Zoals al hierboven beschreven werd het klein hoefblad gebruikt als medicijn om hoesten tegen te gaan, maar inmiddels is duidelijk dat de plant giftig is, namelijk de plant zorgt voor leverschade en is kankerverwekkend. De Romeinen rookten de plant als genotmiddel en bij de Grieken was de plant al bekend als hoestmiddel. In het verleden werd de plant gebruikt tegen tbc. De haren langs de stengel van de plant kunnen worden gebruikt als tondel. De plant is gebruikt als ingrediënt in zoetwaren, waaronder bij de Coltsfoot Rock. Inmiddels is er een variëteit gekweekt waarbij de schadelijke deeltjes niet aanwezig zijn.

KleinHoefblad-hr

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.