
Tot het geslacht Euonymus behoren zo’n 180 soorten, maar alleen de Wilde Kardinaalshoed (Euonymus europaeus ) komt voor in de natuur in Nederland. In Drenthe is de struik vrij zeldzaam. Alle delen van de plant zijn voor mensen giftig, maar dit betekent niet dat de plant geen waarde heeft. De struik kan drie meter hoog worden. De Nederlandse naam verwijst naar de vrucht die lijkt op het muts of hoed van een kardinaal.

Gebruik van de prehistorie tot nu
In alle delen van de struik komen gifstoffen voor die ziektes veroorzaken, voor de mens in ieder geval. Bij inname kunnen mensen last krijgen van sufheid, buikloop, braken en buikkrampen. De zaden worden door vogels gegeten. Vee en wilde grazers kunnen deze struik zonder problemen eten. Houtbewerkers waren beducht voor het verse zaagsel, het harde kernhout werd gebruikt voor draaiwerk. Te lang in de prikkelende lucht zorgde voor braakneigingen. Van het hout werden weef- en spinspoelen gemaakt. De Engelse naam voor de boom wijst hierop: spindle tree. Schaapherders maakte breipenhouders die ze prachtig konden versieren met snijwerk. Inmiddels is de plant populair in tuinen door zijn prachtig gekleurde bladeren en aparte vruchten.

Het gebruik als medicijn
De plant heeft geneeskrachtige werking. Een aftreksel van de bladeren werkt braakopwekkend en purgerend. Het gif wordt gebruikt als insecticide. Uitwendig kunnen de verse bladeren of gedroogde bast en vruchten worden gebruikt tegen hoofdluis en huidaandoeningen.
Goeiedag,
We twijfelen om enkele kardinaalsmutsen te zetten in onze tuin maar hebben kleine kinderen.
Hoe giftig is de plant? We kunnen onze kinderen wel leren om er van te blijven maar een ongeluk is gauw gebeurd.
Is de plant dodelijk of is braken het ergste symptoom?
Groeten,
Rob
Beste Rob,
We adviseren de besjes op kinderplukhoogte weg te snoeien. Vooral de besjes worden gezien als eetbaar door kids.
De plant is niet dodelijk, maar braken, buikloop, buikkrampen en sufheid zijn de verschijnselen.
Met vriendelijke groet,
Nadine Lemmers