Maak je eigen kraal van barnsteen of kopal

0
3455
Het werken met barnsteen is gemakkelijk en erg leuk, maar de kosten van het materiaal zijn hoog. Als alternatief is kopal te gebruiken. Het woord barnsteen is afgeleid van het Nedersaksische woord börnen dat branden betekent. Barnsteen is dan ook brandbaar en bij het brandden van barnsteen kun je het oorspronkelijke materiaal, hars van een dennenboom, zelfs ruiken. In het Engels heet barnsteen Amber. Dit lijdt soms tot verwarring omdat in het Nederlands de naam amber gebruikt wordt voor een substantie uit de darmen van de potvis. Dit potvisamber wordt gebruikt in sommige parfums. In dit artikel werken we met moderne gereedschappen en in volgend artikel zullen we uitleggen hoe ze het nu in de prehistorie deden. Amber Bernstein many stones

Een gat erin!

Barnsteen is zo zacht dat het makkelijk kan worden bewerkt. Denk aan een handboor in de ijzertijd en snijden met henneptouw of een mes. Met een elektrische boor en betonboor kan je gemakkelijk een gaatje boren in je barnstenen kraal. Ook leuk is het om met metaaldraad door het barnsteen een gat te smelten.
Amber beads ornamentation from the Iron Age
Zes barnstenen kralen met zeven koperen ringetjes, deel van de inventaris van het graf van een vrouw uit Meteren, uit de IJzertijd.

Met een touwtje snijden?

Met een touw is het barnsteen te doorsnijden door de wrijving. Gebruik touw van hennep of vlas.

Het polijsten!

Barnsteen wordt pas echt mooi als het gepolijst is. Gebruik hiervoor schuurpapier (180, 240, 400, 600 en 1000) en koperpoets.
Amber hg
Prachtig glanzend barnsteen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.