Dat er hunebedden zijn in Denemarken is bekend, maar welke hunebedden zijn een bezoekje waard?. Op het eiland Fyn (tussen Jutland en Sealand) zijn vele te vinden, maar vooral bijzonder is de plaats Lindeskov. In een klein gebied zijn zes hunebedden te vinden, waaronder de grootste van Denemarken.


De hunebedden liggen in de plaats Lindeskov tussen Ørbæk en Ellested, zo’n 10 kilometer ten zuiden van de snelweg E20. Bij het invoeren van het adres Assensvej 56, 5853 Ørbæk komt u net na het adres (de boerderij met bomen op de foto) bij de parkeerplaats en het grootste hunebed van Denemarken.


Het grootste hunebed van Denemarken: Lindeskov Langdysse 1
Dit langgraf oftewel ‘long dolmen’ oftewel ‘langdysse’ dichtbij Lindeskov, met zijn 168 meter, is de langste in Denemarken. Een grafkamer is zichtbaar, de deksteen mist. De dolmen is gebouwd als een begraafplaats voor de leiders van de gemeenschap in het vroege neolithicum, 3.500-3.100 voor Christus. Het hunebed is niet onderzocht.
De andere prehistorische monumenten in het gebied zijn aangegeven op de kaart. Degene met nummers zijn toegankelijk voor het publiek.



In Lindeskov Hestehave zijn nog vier hunebedden te vinden op een kilometer afstand. Je volgt de palen met een hunebed erop. Je loopt van het grootste hunebed tot aan een soort erf met bosrand, linksaf en loopt langs de akker. Je slaat dan rechtsaf het bos in bij de volgende paal. Je volgt het bord en dan zie je open vlakte met drie hunebedden. Het laatste hunebed ligt verderop.
Langdysse 2 en 3, Runddysse 4 en Dyssekammer 5
De twee langgraven en de dolmen (runddysse) zijn niet onderzocht. Er heeft wel archeologisch onderzoek plaatsgevonden bij het portaalgraf (dyssekammer). Dit portaalgraf is te vergelijken met de Nederlandse hunebedden. (op twee hunebedden na, hunebed G5 in Groningen is een dolmen en hunebed D43 bij Emmen is een langgraf).
Onderzoek van het portaalgraf heeft diverse grafgiften opgeleverd uit de vroege periode van de nieuwe steentijd, zo’n 3.500 v. Chr. Maar opvallend is dat ook hier graven op de heuvel boven het hunebed zijn gevonden, namelijk crematiegraven uit de late bronstijd.







Langdysse 6
De weg van Ørbæk naar Ellested ligt langgraf 6. Dit langgraf ligt vanaf Ørbæk aan de rechterkant vlak langs de weg. Er is een kleine parkeerplaats langs de weg om te kunnen stoppen. Normaal heeft een langgraf tussen de een en drie grafkamers, maar dit hunebed heeft er wel vijf! Ook dit langgraf dateert uit 3.500-3.100 v. Chr. Grafkamers waren bedoeld voor een individu, maar werden vaak hergebruikt. Ook dit hunebed is niet onderzocht nog zijn er vondsten bekend.






Nadine Lemmers
Het verbaasd mij dat jullie schrijven dat dit lange hunebed ‘is gebouwd als een begraafplaats voor de leiders van de gemeenschap’ terwijl het ‘Het hunebed is niet onderzocht’. In zekere zin kan dat waar zijn maar alleen als de leider van de gemeenschap geen stoffelijk lichaam heeft maar een tribuut voor de hemelkoning; de Almachtige, wat dat ook moge zijn. Ik heb daar wel ideeën over maar de oplossing voor het Europese (of wereldse) megalieten’probleem’ lijkt mij niet gestoeld te zijn op een menselijke heerser, koning of leider. Hoe vreemd is het als een volk meent of wijsgemaakt wordt door de heersende klasse, dat een terugkerende met het oog (lang) zichtbare komeet, in alle glorie, de ziel van een (overleden) koning is die terug naar de sterren gaat? Iedere 75/76 jaar?
Interessante gedachtegang, zelf heb ik in Zweden een opgraving mogen doen, waar we duidelijk om de generatie de resten van een begraving zagen.
De heuveltjes die je op sommige plaatsen in de weilanden ziet in de buurt van Lemvig zijn dat ook een soort Hunebedden of zijn dat grafheuvels.
Ik vindt het interessant om zoiets te bezoeken en te ondervinden hoe dat vroeger is geweest.
Graag zou ik haar een antwoord op willen hebben.
Want we gaan in oktober weer voor 2 weken met vakantie naar Denemarken en dan bezoeken we musea e.d vandaar ook mijn vraag.
Dit kunnen zeker hunebedden zijn, ik heb even een voorbeeld opgezocht die zeker een hunebed is en in de buurt van Lemvig: http://www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder/Lokalitet/72410/Billeder/. Veel plezier in Denemarken in het najaar! Mooie informatieve websites zijn http://www.megalithic.co.uk/search.php?country=8&county=718 en http://www.megalitica.be/en/general/denmark.htm.