De pastinaak (Pastinaca sativa) behoort tot de schermbloemenfamilie en heeft een cremekleurige penwortel (circa 20 cm) met een zoete anijsachtige smaak. De plant is inheems en komt sinds de prehistorie voor in Nederland. In het wild komt de pastinaak voor. Deze plant bloeit van juli tot september als tweejarige plant. De plant is te vinden langs rivieren, duinen en bermen. De plant is vaak in combinatie met brandnetels te vinden. De Romeinen hebben het gewas in cultuur gebracht. In onze Idylle is de pastinaak te vinden.

Parsnips-1
Pastinaak
 Sturm28
Pastinaca sativa
De lengte van de penwortel maakt teelt op de kleigronden lastig. In april wordt de pastinaak gezaaid en kan al in de zomer worden geoogst. De pastinaak wordt gezien als een wintergroente, want vaak wordt er gewacht tot een koude periode is geweest (de smaak zou daardoor verbeteren).

PastinakePflanzegeerntet

Gebruik van de prehistorie tot nu

Pastinaca sativa MHNT.BOT.2004.0
Pastinaca sativa
De pastinaak lijkt op de wortel of wilde peen en kan op dezelfde manier gebruikt worden, maar smaakt zoeter, zeker wanneer gekookt. De pastinaak kan worden gekookt, gebakken, gepureerd, geroosterd, gefrituurd, maar ook rauw gegeten. De pastinaak geeft een rijke smaak in ovenschotels, soepen en stamppotten. De pastinaak komt sinds de prehistorie voor, maar de Romeinen hebben de groente in cultuur gebracht. Voor de komst van de suikerbiet was de pastinaak een zoetmaker. In hutspot was de pastinaak een ingrediënt, waaronder de uit 1574 daterende hutspot die tijdens het Leidens ontzet werd gegeten. Tot de komst van de aardappel was de pastinaak een belangrijke voedselbron in Nederland. Van de pastinaken kan wijn worden gemaakt, waarvan de smaak lijkt op Madeira wijn. De Romeinen zagen in de pastinaak afrodisiacum en in de traditionele Chinese geneeskunde wordt de pastinaak gebruikt als geneeskrachtig kruid.

Wortel eetbaar, bladeren en scheuten giftig

Ondanks dat de wortel eetbaar is, is het sap giftig. Voorzichtig moeten de scheuten en bladeren worden aangeraakt. Contact met de huid kan leiden tot een soort chemische verbranding waarbij de huid rood wordt, brandt en blaren veroorzaakt. Ook vee kan van dat gif hinder ondervinden.

Parsnip with honey and mustard
Pastinaak met honing en mosterd
Parsnip flowering second year, June 2016

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.