Wat is een megaliet?

0
3629

Megaliet is een stenen monument. Megaliet komt uit het Grieks, mega betekent groot en liet steen. De term megaliet komt pas in het begin van de negentiende eeuw in gebruik. Een megaliet kan uit een of meer stenen bestaan en kan een grafmonument zijn, maar ook kan het gaan om een heilige plaats. Overal in de wereld zijn megalieten te vinden. De megalieten zijn vaak in de nieuwe steentijd te plaatsen, maar we kennen ze ook uit de bronstijd. Vandaag de dag spelen bij sommige culturen de megalieten een belangrijke rol in het leven en ook worden in sommige gebieden vandaag de dag nog steeds hunebedden gebouwd.

Pierre Brunehaut 01
Menhir.

Soorten megalieten

Bij megalieten zijn er allerlei soorten: menhirs, cromlechs, dolmens, hunebedden, en ga zo maar door. Bijzonder is ook dat we een houten dolmen, zoals in Stein gevonden, rekenen we ook tot megalieten.

Stein - Grafkelder van Stein (5).JPG
Grafkelder van Stein.

Waar zijn megalieten te vinden?

In Europa zijn megalieten te vinden, maar ook daarbuiten. Op de onderstaande kaart zie je de verspreiding in Europa. Voor meer informatie over hunebedden in andere landen, klik hier. 

Megawal31.jpg
Megalieten in Europa.

Megalieten en verhalen

Elk jaar vindt bij Stonehenge een bijeenkomst plaats op de kortste dag van het jaar. In heel Europa worden volksverhalen verteld over deze monumenten van stenen. Deze volksverhalen leggen verbanden tussen hunebedden en reuzen, witte wieven, trollen, de duivel, druiden, tovenaars, feeen, kabouters, heksen, geesten, spoken en ga zo maar door.

Hunebedbouwers-Annales Drenthia Picardt 1660
De reuzen bij de Drentse hunebedden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.