Zo rot als een mispel

0
6999
Mispel

De mispel (Mespilus germanica) is een bijzondere boom met kenmerkende vruchten. De naam Mespilus komt van de Griekse woord mesos en spilos, wat midden en steenmassa betekent. Deze naam zou gegeven zijn om de vrucht met zijn stenen oftewel pitten. De tweede naam Germanica zou slaan op Duits. Vroeger dacht men dat mispels inheems waren in Duitsland vandaar de naam.

Rijpe mispels

De mispel is een struik of boom van anderhalve meter tot vijf meter hoog met doornige takken. De mispel groeit graag in halfschaduw op vochtige grond. De boom is te vinden langs houtwallen, heggen, holle wegen en bosranden en in bossen en oude boomgaarden. De boom bloeit van mei tot juni met witte bloemen en in het najaar draagt de mispel kenmerkende bruine vruchten. De mispel kan ge-ent zijn op een andere boomsoort, bijvoorbeeld peer, meidoorn of kweepeer.

109 Mespilus germanica L
Oorsprong

De oorsprong van deze boom ligt in het zuidoosten van Europa en zuidwesten van Azië. Ongeveer 3.000 jaar geleden werd de mispel al geplant in Iran en rond 700 v.Chr. kwam de boom naar Griekenland. In Rome is de boom 200 v.Chr. te vinden en de Romeinen hebben de boom verder verspreid door Europa. In de middeleeuwen bereikt de boom ook Nederland. In de Romeinse tijd en middeleeuwen was de mispel een belangrijke vrucht. In de kloostertuinen is de mispel in de middeleeuwen veel aangeplant. Veel mispels zijn in de achttiende en negentiende eeuw aangeplant op buitenplaatsen en boerenerven. Inmiddels komt de boom of struik voor in het wild in het oosten en zuidoosten van Nederland, maar in Drenthe kennen we de boom alleen aangeplant. Net als de appel en de peer behoort deze boom tot de rozenfamilie.

MusmulaCvet

Gebruik van de mispel tot nu

Mispels zijn te plukken in oktober of november na een nachtvorst. Vervolgens moeten ze twee of drie weken gisten of rotten en dan zijn deze lekker en eetbaar met veel suiker, tannine en zuren. Van de vruchten werd vroeger stroop gekookt tegen darmontstekingen en diarree. De thee van de bladeren zou helpen bij keelontsteking en mondzweren. De mispel bevat veel vitamine en is goed voor de spijsvertering en de maag. De mispels worden gebruikt in desserts en zogeheten Medlar cheese (soort lemon curd). Ook kan van de mispels een heerlijke jam worden gemaakt. Grappig is de uitdrukking: “Zo rot als een mispel”. Na dit verhaal is het duidelijk dat alleen rotte mispels gegeten worden!

Mespilus germanica 01

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.