Frambozen (Rubus idaeus) en bramen (Rubus fruticosus oftewel gewone braam) behoren beiden tot de rozenfamilie en het geslacht Rubus. De soorten zijn inheems en waren in de prehistorie al aanwezig. Inmiddels worden beiden gekweekt om te eten.
Bramen en frambozen groeien vrij in de natuur, in bermen, (open) bos en parken. Ze groeien heel goed op leembodems en leemachtige zandbodems in beekdalen. Het zijn over het algemeen lichtminnende planten. Soortenrijke gebieden in ons land zijn de beekdalen van Drenthe, Twente, de Achterhoek, Noord-Brabant, Montferland, de Nijmeegse stuwwal en Zuid-Limburg.
De gecultiveerde braam is een kruising van verschillende braamsoorten, waar eigenlijk geen soortnaam aan gegeven kan worden. Tot het geslacht behoren meer dan 600 soorten , maar de meeste zijn kruisingen tussen verschillende soorten.

De wilde soorten zijn te onderscheiden in de framboos en de gewone braam, maar er zijn meer soorten. Minder bekende frambozen zijn prachtframboos (Rubus spectabilis) en roodbloeiende framboos (Rubus odoratus). Tot deze groep wordt ook de Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) en Rubes vikinsis gerekend. Deze vier soorten zullen we verder niet bespreken, omdat deze soorten niet inheems zijn.

Rubus spectabilis pfly1
Rubus spectabilis
Minder bekende braamsoorten zijn de dauwbraam (Rubus caesius), hazelaarbraam (Rubus corylifolius), koebraam (Rubus inermis), peterseliebraam (Rubus laciniatus) en steenbraam (Rubus saxatilis). De koebraam en steenbraam zijn zeldzaam in Nederland, maar de andere soorten komen algemeen voor. Het lijkt erop dat deze braam op dezelfde manier kan worden gebruikt als de gewone braam (http://eten-en-drinken.infonu.nl/), maar de vruchten zijn in ieder geval eetbaar. Echter of de medicinale werking vergelijkbaar is, wordt niet duidelijk. Of ook de bladeren op dezelfde manier bruikbaar zijn, wordt niet duidelijk.

Dauwbraam 03-09-2005 16.00.28
Dauwbraam
Braamsoorten zijn gekruist met de framboos en hieruit zijn de loganbes en taybes ontstaan.

Loganbes
Loganbes

Bronnen

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100061-de-geneeskracht-van-frambozen.html
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/99649-de-geneeskracht-van-bramen.html
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/123412-de-geneeskracht-van-braamblad.html
https://www.puurfiguur.nl/bramen
Health Benefits of Blackberry. https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/blackberries.html
Tremblay, S. (2014). What are the Health Benefits of Blackberries? http://www.livestrong.com/article/231114-what-are-the-health-benefits-of-blackberries/
Blackberries nutrition facts. http://www.nutrition-and-you.com/blackberries.html
What Are the Benefits of Eating Blackberries? http://healthyeating.sfgate.com/benefits-eating-blackberries-4038.html
Rubus (Braam), In: Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen. Maes B. Boom, Amsterdam; 2006:265-269
http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/73476-bramen-een-zomers-fruit.html
https://waarneming.nl/soort/info/187043

Peterseliebraam

Door Eric Duiverman, Greetje Bijloo en Nadine Lemmers

Vorig artikelPaardenbloem – eetbaar, medicijn en grondstof
Volgend artikelGroβe Steine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.