Groβe Steine

0
2521

Eind februari 2017 komen deel 1 en 2 van een ontdekkingsreisgids langs Europese hunebedden uit. In de reeks Hunebedhunters hier een verhaal over de Groβe Steine bij Wildeshausen. Deze worden beschreven op pagina 96-99 van deel 2 van de serie ‘Mythische Stenen’.

‘Aan het einde van de middag rijden we langs de Groβe Steine bei Kleinenkneten***** (25a,b,c van de Straβe der Megalithkultur). Opnieuw een indrukwekkende locatie. Het eerste monument is een langgraf van 34 meter lang, het enige in Nedersaksen met drie kamers. De middelste kamer heeft duidelijk kleinere stenen en is waarschijnlijk later aangebracht, maar ook de meest westelijke kamer is vreemd vanwege de gang op het noorden. Er werden natuurlijk veel scherven van potten gevonden, waaronder ook een paar kraaghalsflesjes en een flesje met meerdere openingen

Vanaf de grond is het lastig een overzicht te krijgen van dit complexe monument en dus haal ik mijn drone erbij. Een jongetje dat net uit de auto stapt, roept enthousiast ‘Ein Flügdrone mit Kamera’. Vanaf dat moment blijft hij geobsedeerd achter me aanlopen. Het feest is compleet als ik de drone aanzet en hem laat opstijgen tot bijna boven de bomen. Maar alsof de duivel ermee speelt, trekt de drone zijn eigen plan. De drone vliegt, zonder dat ik er veel aan kan doen, pardoes de bomen in. De camera breekt af en stort naar beneden. De drone blijft zeven meter boven de grond in de takken hangen. ‘Drone im Baum. Kamera kaput. Drone im Baum. Kamera kaput,’ vat het Duitse jongetje samen.

Ik probeer de boom in te klimmen, tevergeefs. Zeven meter is veel voor een berk met weinig takken. Dan zoek ik in het bos naar lange takken. Een tak van vier meter blijkt niet genoeg. Radeloos zoek ik verder. Dan komt de vader van het jongetje op een idee: twee takken aan elkaar binden. Natuurlijk! Ducktape, de redding in iedere noodsituatie en dus onmisbaar tijdens iedere ontdekkingstocht. Als ik terugkom van de camper heeft de vader een mooie tak gevonden met een vork aan het uiteinde. Net lang genoeg om de drone te bereiken. Met wat sjorren laat hij uiteindelijk los en blijft in de vork hangen. De ducktape blijkt ook handig om de drone te repareren. Er heeft een rubber losgelaten, waardoor de drone niet meer te besturen viel. Ik tape de gebroken delen, vervang het rubber met ducktape en probeer het opnieuw. De drone vliegt als nooit tevoren. We bedanken het gezin en lopen naar het tweede langgraf dat even verder ligt.

Het langgraf van de Kleinenknetener Steine met één kamer is een prachtig rond 1935 gereconstrueerd langgraf met één kamer van bijna zeven meter lang en ruim twee meter breed. De elf dekstenen zijn niet allemaal origineel, maar dat mag de pret niet drukken. In een van de dekstenen zijn nog boorgaten te zien. Dit is wel hoe een langgraf er 5000 jaar geleden ongeveer heeft uitgezien. Het is vijftig meter lang. In en bij deze twee langgraven zijn totaal 10000 scherven gevonden.’

Uit: ‘Mythische Stenen. Deel 2: Nedersaksen’
Hendrik Gommer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.