Het Hunebedcentrum en onderwijs gaan al vele jaren samen. Voor een belangrijk deel heeft dat met de inhoud van het onderwerp te maken, namelijk de hunebedden. Het geschiedenisonderwijs in Nederland begint op de meeste scholen met de hunebedden. Dat heeft als effect dat veel schoolklassen op bezoek komen en dat ook veel scholieren spreekbeurten geven over hunebedden.

Maar er is meer, er wordt ook volop samengewerkt met het MBO, HBO en Universiteit. Vele studenten hebben door de loop van de tijd stage gelopen of een onderzoek gedaan, individueel of in groepsverband. Honderden studenten hebben tijdens hun studietijd iets met het thema hunebedden gedaan.

Nu anno 2017 zijn er meer dan 35 studenten aan het werk bij het Hunebedcentrum. Dat heeft alles te maken met een project van het lectoraat Duurzame innovatie in de regionale kenniseconomie van Dr. Ineke Delies. Dit project is onderdeel van het programma Regionaal Co-makership van het Alfa-college en heeft als titel ‘Oplaadpunt Hunebedcentrum/Geopark de Hondsrug’.

De studenten hebben groepen gevormd en werken toe naar concrete activiteiten. Zo is een van de groepjes bezig met het ontwikkelen van een gezondheidsevenement en een ander groepje met een theaterevenement. Besloten is om dit een gezamenlijk evenement te laten worden op maandag 10 april. Op het terrein van het Hunebedcentrum gaan de studenten op die dag hun evenement aanbieden aan 150 scholieren van scholen uit Borger. Een spannende dag.

Een andere groep is momenteel bezig met het ontwikkelen van een internationaal megalietenfestival op de Europese dag van de megalithische cultuur (megaliet betekent grote steen) eind april.

Verder zijn er nog drie studenten bezig met het maken van een game voor op het Oertijdpark.

Eind april zijn de meeste projecten afgerond. Dat betekent niet dat het dan stopt. Het is de bedoeling dat het Hunebedcentrum toegroeit naar een leerwerkbedrijf. Dat houdt in dat we zoeken naar een combinatie van werkzaamheden waarbij de mix bestaat uit studenten MBO en HBO en medewerkers van het Hunebedcentrum, in stageverband en in projectvorm (onderzoek en uitvoering). Om dit voor elkaar te krijgen moet er nog wel een puzzel worden gelegd, zowel voor het onderwijs als voor het Hunebedcentrum.

We houden u op de hoogte…

Harrie Wolters en Cigdem Zantingh

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.