Afgelopen maandag mochten we Moomba Media ontvangen voor opnames van RTV Drenthe’s Week van… Dit maal was het thema Tijd. En waar is tijd beter te beleven dan bij de hunebedbouwers die zo’n 5.000 jaar geleden leefden. En daarom ging André Buurma met de hunebedbouwers mee op stap om te ervaren hoe de tijd verstreek in de prehistorie, met alle prehistorische activiteiten…

Figuur 1. Behind the scenes: André in overleg met hunebedbouwster Nadine

André is geboren en getogen in Borger en kent de hunebedden als geen ander. Vooral het grootste hunebed van Nederland dat in Borger naast het Hunebedcentrum ligt. Deze plek is altijd de plek geweest waar hij graag naar terugkeert. Daarom is dit een mooie start voor filmopnames over tijd.

Figuur 2. André bij ‘zijn’ hunebed met cameraman Ronald

Omdat André meer wilde weten over de hunebedbouwers ging hij op bezoek in het steentijdhuis waar hij drie hunebedbouwsters aantreft. Nadine vertelde hem over de hunebedden en dat deze imposante bouwwerken (5.000 jaar oud) meer waren dan alleen maar graven. Dit alles werd nieuwsgierig bekeken door de bezoekers.

Figuur 3. André, Nadine en de nieuwsgierige bezoekers.

Vervolgens kreeg André les van Stieneke in het maken van touw (het twijnen). Want een hunebedbouwster heeft nooit tijd over! Dus moet er hard gewerkt worden. De ambacht touw maken van vlas werd André voorgedaan, waarna hij zelf aan de slag ging. En omdat de andere hunebedbouwsters niet stil zitten, werd er gelijkertijd ook gekookt. Leuk detail: de filmploeg schrok zich een ongeluk toen een van de eieren op het vuur ontplofte (André heeft dit eerder meegemaakt).

Figuur 4. André krijgt les van Stieneke

Omdat het zulk lekker weer was, werd er besloten om ook nog even buiten te gaan ploegen. Maar het leven van de hunebedbouwers was zwaar, dus werd ook André uitgelegd hoe de ploeg werkte. En om nog beter uit te kunnen leggen hoe een ploeg werkte, werd Stieneke (met toestemming) gebruikt als koe.

Figuur 5. André krijgt ploeg-les

Als afronding hebben de kinderen van het Kindercentrum het Speelhuis uit Ees geprobeerd eitjes te bakken samen met de oermensen. Dit deden ze door de eitjes in leem te bakken en ook durfden de kids te snoepen van de zalm en forel (echte prehistorische vissen) die boven het vuur klaargemaakt werden.

Figuur 6. André, Nadine en de kinderen maken eitjes in leem klaar..

Nieuwsgierig geworden? Kijk:

 

Door Sabine van Wijk & Marlous Coers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.