Maak je eigen trechterbeker…

0
3766
De trechterbekercultuur: een (pre)historisch hoogtepunt in de schatkamer die Drenthe heet.

Het maken van een trechterbeker is niet gemakkelijk, maar deze bekers zijn de naamgever van de hunebedbouwers ook wel boeren van de Trechterbekercultuur genoemd. Op deze potten vinden we prachtige geometrische versieringen – allerlei vormen en motieven. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe het moet.

Benodigdheden

  • Klei;
  • Iets om de klei te snijden – ijzerdraad werkt goed;
  • Een beker met water;
  • Voorbeelden op papier;
  • Gereedschap om te kleien en boetseren (stokjes).

Stap voor stap

Stap 1. Maak een bodem niet te dun zo groot als bij de trechterbeker of andere vorm hoort. Maak verschillende rolletjes klei.

Het rollen van klei.

Stap 2. Draai de sliert klei in een cirkelvorm en leg deze op de bodem. De eerste drie lagen maak je even groot. De pot wordt vanzelf breder. Met water maak je de naden glad – doe dit eens af en toe, niet bij elk rolletje.

Stap 3. Ga dan door totdat het moment is dat je naar binnen moet gaan, maak dan de rolletjes kleiner. Ga dan door totdat het moment is dat je naar buiten moet gaan, maak dan de rolletjes evengroot of iets groter. Met water maak je de naden glad – doe dit eens af en toe, niet bij elk rolletje.

Stap 4.  Je hebt nu een trechterbeker, eerst naar buiten dan naar binnen dan naar buiten. Met het gereedschap kun je er patronen in tekenen en de trechterbeker versieren.

Patronen aanbrengen.

TIP: Als je een workshop geeft aan kinderen is het verstandig de kids elk een klein stukje klei te geven om mee te starten. Om het potje mee te kunnen geven werkt een stukje karton goed waar je het potje opzet.

Resultaat van een workshop met kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.