Om een broodje te bakken moet je graan malen en van het meel deeg maken. Dan is het tijd voor rijzen van het deeg. Tegenwoordig gebruiken we gist (pas vanaf de 19e eeuw), maar daarvoor zuurdesem. Zuurdesem maak je door meel en water te mengen en een paar dagen te laten staan. Het mengsel wordt zurig en ontstaat bubbels. Elke dag doe je bij het papje nieuw water en meel – zo krijg je steeds meer.

Bij deze activiteit moet er rekening gehouden worden met de tijd voor het maken van een goed vuur. De activiteit zelf duurt ongeveer 15-20 minuten afhankelijk van de dikte deeg.

Per stokbroodje moet je 100 gram deeg maken en hou dit deeg goed door er een natte doek overheen te leggen (ook tijdens het maken).

Benodigheden deeg

– 1 kilo volle tarwemeel (eventueel snufje zout);
– water

Stap voor stap

– Kneed alle ingrediënten door elkaar tot er deeg ontstaat;
– Laat het rijzen.

Benodigdheden broodje bakken

  • 100 gram deeg per persoon ( 10 personen is dus 1 kilo deeg);
  • stokken van wilg;
  • zakmessen om stok klaar te maken, brood af te krabben indien nodig en schoon te maken;
  • eventueel jam of fruit met lepels (afdekken).
  • spullen om vuur te maken, hout en kooltjes
  • emmers water voor de veilgheid.

Stap voor stap:

  • Stokken maken (uiteinde dunner en boombast verwijderen);
  • Klein stukje deeg (maximaal 100 gram) uitrollen tot een rol;
  • Deze rol wikkel je van boven naar beneden op het uiteinde van de stok. Voor een lekker knappirge broodje, doet u het broodbeslag dun om de stok;
  •  De stok moet boven het vuur gehouden worden. Houd het broodje dichtbij het vuur. Niet erin, dan wordt ie zwart. En draai langzaam zodat het broodje overal even bruin en gaar is;
  • Als het broodje stevig is en hol klinkt is het gaar (dit is na ongeveer 15 minuten). Als het broodje makkelijk van de stok gaat, is het broodje gaar;
  • Aangebrand brood afkrabben met mes;
  • Deelnemers kunnen jam op het brood smeren of er wat fruit indoen. Smullen maar!
  • Gebruikte stokken schoonkrabben met mes.

Tekst en foto’s door Sharon Fuhren en Nadine Lemmers

Vorig artikelHondsdraf, woekerende of hondse blauwbloemige kruiper
Volgend artikelOerschminken – stap voor stap!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.