Ekornavallen ligt in de gemeente Falköping in Zweden tussen Varnhem en Falköping. Het is een bijzondere plaats met archeologische grafmonumenten uit de steentijd, bronstijd en ijzertijd. Vanaf de plaats Falköping ligt het 15 kilometer in noordelijke richting. Als adres is 521 98 Brodderop te gebruiken.

Ekornavallen

Ekornavallen is op een helling gelegen die loopt naar beneden in de richting van de rivier Slafsan. De plek is één van de meest bijzondere archeologische plekken in Västergötland, Zweden. Het terrein is meer dan 6.000 jaar gebruikt, wat bewijst dat deze plek belangrijk was in de prehistorie. Dat betekent dus ook dat de mensen hier geleefd hebben, maar tot nu toe ontbreken nederzettingsvondsten. Al geruime tijd wekt deze plaats de interesse van onderzoekers.
In het verleden zullen er meer graven zijn geweest. In de 19e eeuw werd het gebied gebruikt als weide, maar aan het eind van diezelfde eeuw is het gebied omgeploegd. Dit omploegen heeft veel graven beschadigd.
Uit de steentijd kent Ekornavallen vier portaalgraven (hunebedden) en een vermeende steenkist. Uit de bronstijd en ijzertijd kennen we o.a. twee cairns (grafheuvel van stenen) uit de bronstijd en uit de ijzertijd stenen cirkels, menhirs oftewel Bauta-stenen en een treudd (Stensättning of Steinsetzung in de vorm van een driehoek). Sporen van landbouw uit de ijzertijd zijn te vinden in het oosten.

Bord bij de ingang van Ekornavallen.

Oven van de reus en andere steentijdgraven

Zo’n 5.000 jaar geleden werden mensen begraven in het gebied van Ekornavallen. Deze mensen werden begraven in stenen grafkamers oftewel hunebedden (portaalgraven) of steenkisten. Onderzoek lijkt te wijzen op een begraving per generatie. In totaal zijn er vier ganggraven en één steenkist. De enige steenkist van Ekornavallen is gemaakt van zwerfstenen (de draagstenen) en stenen platen als dekstenen. Berekend is dat in deze steenkist (grafkamer) tot maximaal 60 personen zijn bijgezet. In de hunebedden zijn kamers waar te nemen waar mensen in begraven werden.

Prachtig hunebed oftewel ganggraf.
Ingang hunebed.

Het grootste ganggraf oftewel hunebed is deze Girommen. Dit hunebed ligt het noordelijkst. Deze naam zou betekenen: “Oven van de reus”. Het graf is gebouwd in de nieuwe steentijd, een aantal mensen zijn in dit hunebed begraven. In 1946 is het hunebed gereconstrueerd  wat een vuurstenen beitel, potscherven en barnstenen kralen opleverde. Ook dit hunebed is het bewijs dat de doden werden begraven met grafgiften en dit wijst op dat deze hunebedbouwers geloofden in een volgend leven. De grafkamer is 13 meter lang en 2 meter breed, maar reken je daar de kransstenen bij dan is het hunebed 37 meter in doorsnede. De gebruikte stenen zijn zandsteen en graniet.

Girommen met op de achtergrond de cairn.

Graven uit de bronstijd: cairns

De cairns dateren uit de bronstijd oftewel 1.800-500 v.Chr. Aan de bovenkant van de helling ligt een cairn uit de bronstijd. Deze is 27 meter in doorsnede en 2,5 meter hoog. Om de cairn ligt een vier meter brede greppel met een lage cirkel van stenen eromheen. In de jaren veertig is deze cairn gerestaureerd. Deze grote cairn is duidelijk te zien op afstand. Zou dit graf zijn gebouwd om te imponeren? Kan de overledene met zijn graf zijn macht en rijkdom tonen. We kunnen slechts gissen welke prachtige grafgiften zijn meegegeven.

Cairn, graf uit de bronstijd

IJzertijd

Zoals eerder gezegd zijn er negen stenen cirkels (domarringar). De stenen cirkels zijn van een vaak voorkomend type die tussen het jaar nul en 500 n. Chr. werden gebouwd. Over de functie is weinig te zeggen.

Een stenen cirkel.

De zogeheten Bauta-stenen markeren de ijzertijdgraven. Deze twaalf rechtopstaande stenen staan los van elkaar, maar wel in een bijna rechte lijn van noord naar zuid. Bauta-stenen zijn de meest voorkomende vorm van een graf tijdens de ijzertijd. Het gebied heeft graven van zowel de late en vroege ijzertijd.

Sommige Bauta-stenen vertonen de bekende cupmarks. Veel is er niet bekend over deze inkervingen. Van de cupmarks wordt gedacht dat ze rituele betekenis hadden. Sommige onderzoekers zien ze als symbool voor de vrouw of de godin. Waarschijnlijk hadden ze verschillende betekenissen door de tijd heen.

Bauta-stenen

Bezoek

Bij het bezoek van Ekornavallen moet je wel rekening houden met het feit dat het privégebied is. In de zomer grazen er schapen.

Bronnen

http://www.sfv.se/sv/fastigheter/sverige/vastra-gotalands-lan-o/ekornavallen/

Nadine Lemmers

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.