Expositie ‘Leven van flinten’ in Gasselternijveen 30 maart t/m 14 april

0
2360

De historische vereniging der gemeente Gasselte opent op woensdagavond
29 maart om 20:15 uur de expositie ‘Leven van flinten’ in MFC de Spil te Gasselternijveen. Op deze avond houdt Egbert Meijers, zanger en tekstschrijver uit Gasselte, een lezing met de titel ‘Flint, zwerver uit de oertijd’. Ook zingt hij zijn prachtige Rapakivi blues. Iedereen is welkom.
De expositie ‘Leven van flinten’ is tot en met 14 april te bezichtigen. Het schema met openingstijden staat aan het einde van dit artikel.

Het onderwerp van deze expositie is de zwerfkei ofwel flint. Drenthe stikt van de zwerfkeien, vooral op de Hondsrug kom je ze veel tegen. Ze zijn een erfenis uit de ijstijd. Ze worden al sinds de hunebedbouwers voor allerlei doeleinden gebruikt. Van het maken van hunebedden tot dijken en kunstwerken, van wegen tot oorlogs-monumenten, van fundamenten voor kerken tot versierende tuinelementen.
De tentoonstelling vertelt over de herkomst en het gebruik van zwerfstenen. Het laat vooral zien dat het verzamelen, verwerken en transporteren een enorme industrie was en tegelijkertijd een vergeten industrie waar nog maar weinig van bekend is.
Ook vertelt de tentoonstelling het verhaal van de mensen die rond de een na laatste eeuwwisseling konden (over)leven dankzij flinten.
Bovendien laat de tentoonstelling zien hoe prachtig onze Drentse zwerfkeien zijn.

Het kloppen van keien gebeurde veel als bijverdienste in rustige tijden maar het werd ook grootschalig aangepakt

‘Leven van flinten’ legt extra nadruk op de keienactiviteit in de voormalige gemeente Gasselte. Vooral in de negentiende eeuw heeft zich hier een enorme activiteit voorgedaan rondom de zwerfkeien.

Het vervoer van flinten van bijvoorbeeld Gasselte naar de handelaren in Gasselternijveen was een tijdrovend en zwaar karwei

De historische vereniging is in het bezit van een groot deel van de eind 19e eeuwse administratie van hout- en steenhandel Adams uit Gasselternijveen. Lammert Dussel, mede oprichter en erelid van de vereniging, en zijn zoon Marius hebben vlak voor Lammerts overlijden hierover gepubliceerd in ‘Waardeel’ van september 2015. Wij tonen Lammerts werk en onze archiefstukken.
Basisscholen uit onze regio kunnen worden rondgeleid langs de expositie. Op beide woensdagmiddagen tijdens de tentoonstelling kunnen kinderen terecht voor een stenenspreekuur en een archeologie workshop. Ouderen zijn ook welkom, maar wij richten ons op basisschoolleerlingen. Toch is het zeker interessant voor iedereen.
Mocht u meer willen weten over rondleidingen of extra openingstijden dan kunt u bellen met Peter Sandberg (0599 51 28 86) of Toltsje Scheringa (0599 512 519).

Overzicht programma expositie Leven van Flinten

Openingstijden: ochtend 10.00-12.00 uur
middag 13.00-16.00 uur

Rondleidingen: bij geopende tentoonstelling om 10.30 en 14.00 uur

Extra avondopenstelling is mogelijk na overleg (0599 512519)

Gesloten: De grote zaal is in gebruik voor andere activiteiten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.