Populier

0
4192

De populier is een loofboom uit de wilgenfamilie en kan wel 40 meter hoog worden. Populieren kunnen maximaal 200 jaar worden en hebben veel licht nodig om te groeien. Inheemse soorten zijn de zwarte populier en de ratelpopulier. Populierenhout wordt gebruikt voor kratten, pallets, papier, triplex, kasten, lucifers, panelen om te beschilderen, pijlen voor boogschieten en klompen. In Nederland werd en wordt het hout gebruikt voor het maken van klompen, omdat het stevig hout is wat niet snel splijt.

2014-10-09 15 30 44 Cottonwood during autumn leaf coloration along Hinkey Summit Road just north of Paradise Valley, Nevada
Klomp gemaakt van populierenhout

Eetbaar?

De binnenbast van de zwarte populier kan gegeten worden. Gedroogd en verpoederd kan het verwerkt worden tot meel. Van dit meel kan brood worden gebakken.

In Nederland werd en wordt het hout gebruikt voor het amken van klompen omdat het stevig hout is wat niet snel splijt.

Four Poplars in four seasons

Geneeskrachtige werking?

De zwarte populier heeft geneeskrachtige werking, zij wordt voornamelijk ingezet als pijnstillend en urinedrijvend middel. Zij komt voor in natuurmedicijnen bij rugpijn, spierblessures en zenuwpijn. In de Griekse Oudheid meldde Galenius al een medicinaal gebruik van de bloemknoppen van de Zwarte Populier, zij werden gebruikt voor pijnbestrijding. Tegenwoordig worden de knoppen verwerkt in pijnstillende huidbalsem, en worden zij wel uitwendig gebruikt bij verkoudheid, neusbijholteontsteking, artritis, reuma, spierpijn en droge huidaandoeningen. Ook zouden zij ingenomen effectief zijn bij bovenste luchtwegontsteking, bronchitis, maag- en nierproblemen. De bast wordt door kruidengeneeskundigen gebruikt bij zwakte, anorexie, koorts en voor het verlichten van pijn tijdens menstruele krampen.
De etherische olie in populierenknoppen heeft een slijmoplossende werking. Ook zou het antiseptische en antibacterieel werken, en met de zweetopwekkende een koortsdrukkende werking toegepast kunnen worden bij luchtwegontsteking, bronchitis, verkoudheid, luchtpijpontsteking, en zelfs bij blaasontsteking. Uitwendig worden knoppen gebruikt bij aambeien, brandwonden, zonnebrand en reumatische pijnen.
In de knop van een plant zitten volgens gemmotherapeuten relatief veel genezende stoffen, welke door middel van alcoholwater of glycerine aan de knop worden onttrokken. Hierdoor ontstaat een tonicum of versterkend middel en een spasmolyticum voor slagaders (?). Ook zou het een natuurlijk bloed verdunnend middel zijn. In deze vorm van natuurgeneeswijze wordt de knop van de populier ingezet bij arteritis of slagaderontsteking, atherosclerose of aderverkalking, trombose, claudicatio intermittens en circulatiestoornissen in de kleinere slagaders. Allemaal ernstige aandoeningen die hiermee behandeld zouden kunnen worden?
Wat ook hier opvalt dat een zeer weinig specifiek indicatiegebied aangegeven wordt, mogelijk kan het pijnstillend effect het best verklarend kan zijn. Van de aanwezige werkzame stoffen kan o.a. salicyltremuloidine (salicylzuur is aspirine) misschien de effecten verklaren?

Populus tremula 002

Eric Duiverman & Nadine Lemmers

Bronnen

Mens en Gezondheid – Info Nu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.