Vlakbij Rolde, niet ver van Assen, ligt het Tumulibos. Tumuli is een ander woord voor grafheuvel en dat is iets wat je hier volop tegenkomt. Er zijn in dit gebied ruim 35 prehistorische grafheuvels bewaard gebleven. Ooit zijn er meer dan 150 geweest. De heuvels liggen in een bebost terrein, gelegen tussen de weg Assen-Rolde, ter hoogte van Balloo.

De rode stip geeft het Tumulibos aan
Tumulibos

Ontstaan van de grafheuvels

Het gebied van het huidige Tumulibos werd in de nieuwe steentijd, bronstijd en ijzertijd gebruikt als laatste rustplaats voor de doden. De meest zichtbare overblijfselen stammen uit de ijzertijd. De overledenen werden ter plaatse verbrand, maar niet in urnen geplaatst, wat in voorgaande eeuwen gebruikelijk was. De as werd afgedekt met zand of plaggen, waardoor een heuvel ontstond. Veelal liggen dergelijke brandheuvels in grote groepen bij elkaar.

Een van de vele grafheuvels in het Tumulibos. Op de achtergrond zie je nog een paar liggen.

Veel grafheuvels en urnenvelden zijn verdwenen in de middeleeuwen. Zij hadden een slechte naam en werden in die tijd in verband gebracht met spoken en hekserij. In de zeventiende eeuw oefenden de grafheuvels juist aantrekkingskracht uit op historici. Johan Picardt voerde hier tussen 1643 en 1648 al archeologische waarnemingen uit. In 1833 lagen er in deze buurt nog een stuk of 150 grafheuvels, waarvan er dus nu nog ongeveer 35 van over zijn. Het grootste deel van de grafheuvels verdween als gevolg van ontginning. Het terrein werd in 1856 aangekocht door de provincie Drenthe. Het wordt sinds 2001 beheerd door Stichting het Drents Landschap.

Het Drents Landschap heeft in het nabijgelegen gebied Kampsheide een wandeling uitgezet ( het beginpunt van de wandeling is ook de parkeerplaats voor het bezoeken van het Tumulibos). Tijdens deze wandeling ziet u grafheuvels, een pingoruine, een hunebed, jeneverbessen en meer. De wandeling is te vinden op https://www.drentslandschap.nl/natuurgebied/kampsheide

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.