Een “levend” ijzertijderf

0
2297

Met de aanleg van het ijzertijderf in 2014 zijn een prachtige boerderij, schuur en graanspieker neergezet in het Oertijdpark van het Hunebedcentrum. Als boerin of boer in de ijzertijd waren de raatakkers oftewel Celtic Fields ook onmisbaar en deze zijn dan ook op het erf te vinden. Met vrijwilligers zijn gereedschappen, potten en banken gemaakt, maar het “leven” miste nog. In dit artikel leg ik uit hoe je een erf tot leven brengt.

Ijzertijderf. Foto Davado

Situatie van nu

De ijzertijdboerderij is nu een mooie constructie met gereedschappen, maar het geeft de bezoeker niet het idee dat er volop geleefd wordt in de boerderij. Veel zaken die de boer en boerin nodig zouden hebben, ontbreken nu nog. Denk aan graan, kruiden, groente, potten, wol, weefgetouw, gereedschappen en grondstoffen. Ook missen er meubelstukken zoals banken en kasten om spullen goed te kunnen opbergen en te bewaren. Ook is het bij evenementen te donker waardoor je geen goede sfeer kunt neerzetten voor de bezoekers.

Ijzertijdboerderij. Foto Davado

Het begin

Om het beeld te veranderen, moet je een plan ontwikkelen. Dat begint in het hoofd. Om dit plan te vormen ben ik naar diverse musea geweest. Daarnaast heb ik diverse gesprekken gevoerd met medewerkers met verschillende achtergronden. Hierdoor kom je uiteindelijk tot een goed doordacht plan. Om dit plan te kunnen delen met anderen en zo draagvlak te creëren, heb ik moodboards ontwikkeld. Deze moodboards bestaan uit foto’s en grondstoffen, zodat alle zintuigen geprikkeld worden. Met deze moodboards kunnen de mensen mee op reis naar het verleden en begrijpen hoe het ijzertijderf er ‘levend’ uitziet.

Door Ilse Hoen & Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.