Keileem, lemig, wat is leem eigenlijk?

0
6452
Keileem

Wat is leem?

Leem is een grondsoort in Nederland, maar komt niet overal voor. In Noord-Brabant en Limburg kennen we leem, maar in ons museum speelt leem uit Drenthe de hoofdrol: de Drentse keileem! Leem bestaat uit silt oftewel deeltjes met een korrelgrootte tussen de 2 en 63 micrometer. Leem is een mengsel van silt, klei en zand. Leem mag hooguit 25 procent lutum (plaatvormige deeltjes met een grootte van maximaal 2 micrometer) en 50 procent zand zijn. Leem bestaat uit grotere deeltjes dan klei (NATUURINFORMATIE, 2017). Leem bestaat uit korrelig afbraakmateriaal van gesteenten net als grind en zand. Leem kan door wind, rivieren en ijs worden afgezet. De kleuren variëren van wit tot rood en soms ook wel blauwachtig van kleur.
1 METER = 1.000.000 MICROMETER (µm)

IceAgeEarth
Aarde tijdens de ijstijden. Als je goed kijkt zie je dat Nederland voor een groot gedeelte onder het ijs ligt.

Hoe is de leem in Drenthe gekomen?

In de een na laatste ijstijd is het leem hier gekomen samen met de zwerfstenen en stukken vuursteen. Deze ijstijd wordt ook wel Saalien genoemd en loopt van 300.000 tot 130.000 jaar geleden. Onder een zandlaag van de laatste ijstijd is deze laag te vinden. Het keileem ligt niet diep en bevat veel grind en zand.

EisrandlagenNorddeutschland
Grenzen van de verschillende ijstijden

Wat kun je met leem?

Leem is ook een grondstof. In de prehistorie maakten ze er muren en vloeren mee, maar ook broodovens, houtskoolmeilers, smeltovens, ijzerovens, haardplaatsen of als materiaal om mee te koken. Door het te mengen met water en eventueel stro kun je figuren maken in allerlei vormen. Tegenwoordig wordt leem nog steeds gebruikt om mee te bouwen of stuccen. Leemstuc is in ruimtes binnen zeer geschikt: vrij sterk, niet brandbaar, dampdoorlatend, antistatisch en bescherming tegen straling. Leem is ook een grondstof voor het maken van aardewerk, in het bijzonder majolica. Met lood- of tinglazuur kan ook dit aardewerk voorzien van glazuur.

BLW Dish with man on horseback

BRONNEN

http://www.natuurinformatie.nl/ndb.mcp/natuurdatabase.nl/i000328.html

Door Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.