Hunebed in de Kieker

Op 20 en 21 mei 2017 stond het hunebed D6 in Tynaarlo voor de derde keer “in de Kieker”. Dit is een tweejaarlijks evenement, georganiseerd door de bewoners van de Hunebedstraat.

Er was van alles te zien, te beleven en te proeven. Sommige bewoners van de Hunebedstraat toonden hun tuin aan het publiek, op andere adressen vonden exposities en optredens plaats. Herma Stroetinga van het ‘Huus van de Taol’ las Drentse gedichten (ook over het hunebed) voor, er was een heuse troubadour en bij de opening speelde het orkest de Alpenjagers.

Ik beperk me in dit artikel tot het gebeuren rondom het hunebed en de historie van dit stukje Tynaarlo.

Op het informatiebord staat een oude schoolplaat uit 1905 geschilderd door B. Bueninck. Een groot heidegebied met hunebed D6 en een herder met schapen.

Voor even waren de schapen en herder weer terug bij het hunebed.

Bij het hunebed stond de Historische Vereniging Tinaarlo, die boeken over Tynaarlo verkocht, met daarin ook informatie over het hunebed. Hier kon je tevens informatie en folders over het Hunebedcentrum krijgen.

Greta de Groot vertelde het verhaal van Oek voor de kinderen. Oek is een kind van de hunebedbouwers,  die 5000 jaar geleden ook in Tynaarlo woonden en dit hunebed hebben gebouwd.

Het verhaal werd verteld d.m.v. een vertelkastje en de kinderen konden allerlei attributen uit de steentijd bekijken, zoals een stenen bijl, een vuistbijl, stenen mesjes, een sikkel, mesjes en schepjes van bot, aardewerk van de trechterbekercultuur, kleding gemaakt van dierenvel en vlas. Ze mochten het vasthouden en bekijken. Ook mochten ze zich verkleden. Het waren trouwens niet alleen de kinderen, die erg geïnteresseerd waren. Ook de volwassenen hadden allerlei vragen en wilden graag de voorwerpen uit de tijd van de Hunebedbouwers bekijken.

“Wie weet, waar ze dit kommetje voor hebben gebruikt?” Er komen allerlei suggesties, zoals een pijp, een olielampje, een pannetje of een flesje voor een baby. Ik vertel, dat we het niet zeker weten, omdat de mensen toen helemaal niets hebben opgeschreven. Daarom noemen we die tijd ook de prehistorie.

De kinderen mochten leer snijden met een vuurstenen mesje en vuur maken.

Naast het verhaal was Francis Nienhuis er om met de kinderen armbandjes te vilten. Heel toepasselijk, want de schapen waren in de buurt.

Leen van Wijngaarden was er ook met De –Maa k schappij. Hij maakte hunebed D6 in 3D met de 3D-printer.

Dit kan hij doen, omdat hunebed D6 in 2011 is onderzocht o.l.v. drs. van Gijn en toen  3-dimensionaal in kaart is gebracht.

Verder had Leen van Wijngaarden een megalietenpuzzel van D6 gemaakt. De kinderen, die aan de speurtocht meededen, kregen een zakje met zo’n puzzel en wat informatie.

De kinderen konden dus een speurtocht doen en er was een springkussen.

Tijdens de speurtocht, die bij het hunebed begon met het verhaal en waar de vraag beantwoord moest worden hoeveel stenen  het hunebed heeft, konden ze een aantal activiteiten doen:

Zoals een workshop zeefdruk maken op een tasje met de Drukcar van Taaltol o.l.v. Eline Krottje. Dit kon natuurlijk ook een hunebed zijn.

Of een workshop  monsters tekenen o.l.v. Mies van Hout.

 

Hé, in het verhaal van Oek kwam ook een monster voor. Toevallig! Maar dat bleek achteraf een schaduw van een eikenboom te zijn.

En dan was er aan het eind van de Hunebedstraat nog iets héél speciaals te zien. Hier staat nl. het landgoed “De Adderhorst” waar Egbert van Veldhuizen rondleidingen over zijn landgoed hield. Hij vertelde erg boeiend over de geschiedenis van “De Adderhorst” , die al sinds begin vorige eeuw in de familie is. En natuurlijk is iedereen verbaasd over de 14 grafheuvels, die zomaar in de achtertuin liggen. Het is een kleine oase van rust en je waant je terug in de tijd.

Grafheuvels zijn uit de bronstijd, dus na de steentijd, waarin de hunebedden zijn gebouwd. De hunebedstraat van nu en het dorp Tynaarlo zijn dus al eeuwenlang bewoond door mensen.

Op deze foto het originele schilderij van de bekende schoolplaat, in het bezit van de familie van Veldhuizen.

Verder  was er nog een mooi schilderij op lood van ons hunebed, geschilderd door Koos Kiers.

In de vorige eeuwen werd hunebed D6 ook al veelvuldig geschilderd, bijv. door Willem Roelofs in ca. 1861.

Al met al een geslaagd weekend, waarin hunebed D6 weer even extra in de “Kieker” stond en de kunst en cultuur in de Hunebedstraat volop aandacht kreeg van de bezoekers.

Tekst Greta de Groot

Vorig artikelBosbessen, wie heeft er als kind niet van gesnoept?
Volgend artikelFoto-essay hunebedden Drenthe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.