Mannen en vrouwen, hoe waren de taken verdeeld bij de hunebedbouwers?

0
3795

De taken lijken te zijn verdeeld in mannenwerk en vrouwenwerk. Mannenwerk bestond uit jagen, vissen, vechten, het houden van vee en het zware werk. Vrouwenwerk bestond uit het verbouwen van voedsel, het maken van potten, het bereiden van voedsel, het verzamelen van kruiden, vruchten en noten en het verzorgen van de kinderen.

Maar zijn de taken wel zo traditioneel?  Inmiddels is duidelijk dat de spierkracht van vrouwen in de steentijd groter was dan de beste atlete van tegenwoordig. Ook zijn er aanwijzigingen dat ook vrouwen jaagden (BENTON, 2014).

In het Hunebedcentrum is een prachtige pot te zien, waarbij de nagelindrukken van de pottenbakster te zien zijn. Deze nagelindrukken zijn fijn, maar we kunnen zien dat het maken van de pot het werk van een volwassene is. Op basis hiervan denken we dat de potten werden gemaakt door vrouwen, en niet kinderen.

Bronnen

BENTON, A., 2014. 12,000 year old prehistoric art shows woman hunting. 

Door Nadine Lemmers & Marlous Coers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.