De hunebeddenreisgids ‘Mythische Stenen’ mag inmiddels bekend geacht worden. De eerste vijf delen zijn verkrijgbaar in de winkel van het hunebedcentrum of op bijvoorbeeld www.mythischestenen.nl . Deze keer een bijdrage uit deel 4, pag. 36-39. Deel 4 beschrijft de belangrijkste megalithische monumenten op Jutland, deel 5 gaat over Funen en Seeland. Eigenlijk een must voor de hunebedgeïnteresseerde die in Denemarken op vakantie gaat. Jutland kent honderden monumenten, maar vooral ten noorden van Vested heeft Jutland zeer bezienswaardige hunebedden.

‘We rijden door naar de Langdyssevej en stoppen bij nummer vijf als we opeens twee langgraven links in het veld zien liggen. Er lopen schapen en er hangt een tekst in het Deens met een telefoonnummer. We vragen ons af of we dat nummer moeten bellen om rond de heuvels te mogen lopen. Ik trek de stoute schoenen aan en stap over het lage hekwerk.

De Vested Femhøje liggen aan de Langdyssevej. Er is een parkeerplaats ongeveer 200 meter na nummer 5.

Achter de langdyssen ligt een runddysse in vrijwel perfecte staat. De kamer is bereikbaar via een gangetje dat op het oosten is gericht, maar als ik dat in wil kruipen ligt daar een schaap met twee lammetjes. Ik sla met een stok op de dekstenen die mooi op elkaar aansluiten en het moederschaap komt langzaam naar buiten zetten. Ik benader haar vanaf de dekstenen en daar schrikt ze van. Schaap met lammetjes verlaten het rondgraf, zodat ik op mijn buik naar binnen kan kruipen. Het is een haast extatische ervaring na alle verminkte monumenten die ik tot nu toe zag.

De langgraven van Femhøje**** (Vijf Heuvels) zijn maar liefst 115 meter lang en hadden vermoedelijk elk 5 tot 7 kamers, waar nu alleen kuilen van over zijn. Zoals in de tijd van de makers steken de dekstenen boven dekheuvel uit. De ‘storedysse’**** ten oosten van de langgraven is in vrijwel originele staat en heeft drie dekstenen. Bij de ingang zijn nogal wat scherven gevonden. Ten zuiden van de twee langgraven ligt nog een rondgraf**. Hier zijn kamer en/of gang niet te zien, wel zijn de kransstenen in prima staat.’

Ten noorden van de langgraven ligt nog een hoge heuvel. Bij nader onderzoek blijkt deze een grote kamer in zich te bergen, groot genoeg om er met tien man in te zitten. De ingang die op het noordoosten is gericht, is vanaf de weg niet te zien, zodat je moet weten dat hier de parel van het archeologische veld ligt. Hier kun je prachtig zien hoe goed de stenen op elkaar aansluiten. Kleinere gaten zijn opgevuld met kleinere stenen. Een geweldige deksteen vormt een belangrijk deel van het dak. Anders dan de dolmen op Als bouw je dit monument niet met een paar man. Dit is werk voor een hele dorpsgemeenschap. Op de dekheuvel heb je uitzicht over de hele omgeving. Ik houd het er voorlopig op dat dit een heiligdom was te midden van een veld met graven, waar offergaven werden gebracht om voorouders te eren.’

Lees verder over de Femhøje in ‘Mythische Stenen. Deel 4: Jutland’

Hendrik Gommer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.