Vanaf het Hunebedcentrum start het Zwerfsteenpad, een prachtige wandeling langs bijzondere plaatsen. Deze route is bewegwijzerd door zogenaamde steenmannetjes. Ook het logo van het UNESCO Geopark de Hondsrug toont zo’n steenmannetje, maar wat is dit nu eigenlijk?

Steenmannetjes nu…

Bij het wandelen in de bergen kom je geregeld stapeltjes stenen tegen: de zogenaamde steenmannetjes. Steenmannetjes zijn er in verschillende vormen en altijd door mensen gemaakt. Oorspronkelijk hadden de steenmannetjes verschillende functies in de prehistorie, maar nu vinden wandelaars het vaak leuk om een steenmannetje te bouwen of hoger te maken. Vaak zijn de steenmannetjes te vinden op de top van de berg.
Op sommige gebieden is het niet toegestaan deze steenmannetjes te bouwen. De stenen worden verplaatst doordat de stenen in de omgeving worden gezocht en meegenomen. Het landschap verandert definitief en dit is niet terug te halen.

Don't make cairn

Steenmannetjes vroeger…

Sinds de prehistorie zijn steenmannetjes gebouwd als grafmonument, voor rituele doeleinden, voor het markeren van begraven spullen of voor het markeren van paden. Steenmannetjes zijn over de hele wereld gebruikt als bewegwijzering in de bergen, maar ook in andere gebieden. In Scandinavië worden witgeverfde stenen gebruikt om de waterwegen te markeren. Bijzonder is dat bij de paden je van het ene steenmannetje naar het andere steenmannetje loopt. De afstand tussen de steenmannetjes is zo klein dat je van het ene steenmannetje de ander al ziet liggen.

Lion's Head snow
Kummel Korpo 2009
Uggarde rojr

Bijzondere plekken in het landschap zijn en worden gemarkeerd door steenmannetjes. Het kan gaan om een grens tussen landen, maar ook een bijzondere historische gebeurtenis.

BorderPost272 - Norway and Sweden
Grenspost tussen Noorwegen en Zweden
Isandlwanamassgrave

Door Nadine Lemmers en Marloes Coerts

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.