In en rondom het Zweedse stadje Falkoping liggen maar liefst 275 hunebedden. Je struikelt er bijna over. Het is een fascinerend gebied. Al jarenlang heeft het Hunebedcentrum een goede samenwerking met het archeologisch museum in Falkoping. In dit artikel neem ik u mee naar een aantal hunebedden, het archeologisch museum in Falkoping en het archeologisch openluchtmuseum Ekehagen dat vlakbij ligt.
Falkoping ligt in het Falbygden gebied. Het is een bijzonder geologisch gebied met zeer oude gesteenten. Door verwering van dat gesteente is een vruchtbare vallei ontstaan dat sinds de prehistorie is bewoond door boerenculturen. Het is het meest noordelijke gebied in Europa waar nog megalithische monumenten voorkomen en dus ook de noordgrens van de hunebedbouwers oftewel de Trechterbekercultuur.
Hunebedden in Falkoping
We beginnen de reis in het stadje Fallkoping. Je komt hier op diverse plekken hunebedden tegen, in tuinen, op rotondes, in parken enz. Hier ziet u enkele voorbeelden.





Ekornavallen
Niet ver van Falkoping ligt een gebied met de naam Ekornavallen. Dit gebiedje lijkt een soort prehistorisch openluchtmuseum maar is het niet. Duizenden jaren lang is dit gebied gebruikt om mensen te begraven. Je vindt er monumenten uit de tijd van de hunebedbouwers, maar ook uit de bronstijd en ijzertijd.




Karleby
Onze volgende excursiepunt is een groep hunebedden waaronder de grootste van het gebied. Het gebied heet Karleby. Een hele reeks hunebedden ligt paralel aan de autoweg. Je ziet ze zo liggen. Een klein paadje brengt je naar de hunebedden







Museum in Falkoping/het Falbygdens museum

Terug in Falkoping gaan we naar het Falbygdens museum. De vele unieke objecten die in het gebied zijn gevonden liggen in dit museum. De collectie is indrukwekkend. Hieronder een aantal foto’s van bijzondere objecten.








Ekehagen, een prehistorisch openluchtmuseum
Ons laatste excursiepunt is het prehistorisch openluchtmuseum Ekehagen. Hier is in een natuurlijke omgeving de prehistorie nagebouwd, van de steentijd tot en met de ijzertijd. Allerlei huizen, boten, akkers enz. zijn nagebouwd. Er komen veel schoolklassen en toeristen om het verre verleden van Falkoping te ontdekken en ervan te leren.




De moeite waard om eens op vakantie naar toe te gaan…
Tekst en foto’s Harrie Wolters