In en rondom het Zweedse stadje Falkoping liggen maar liefst 275 hunebedden. Je struikelt er bijna over. Het is een fascinerend gebied. Al jarenlang heeft het Hunebedcentrum een goede samenwerking met het archeologisch museum in Falkoping. In dit artikel neem ik u mee naar een aantal hunebedden, het archeologisch museum in Falkoping en het archeologisch openluchtmuseum Ekehagen dat vlakbij ligt.

Falkoping ligt in het Falbygden gebied. Het is een bijzonder geologisch gebied met zeer oude gesteenten. Door verwering van dat gesteente is een vruchtbare vallei ontstaan dat sinds de prehistorie is bewoond door boerenculturen. Het is het meest noordelijke gebied in Europa waar nog megalithische monumenten voorkomen en dus ook de noordgrens van de hunebedbouwers oftewel de Trechterbekercultuur.

Hunebedden in Falkoping

We beginnen de reis in het stadje Fallkoping. Je komt hier op diverse plekken hunebedden tegen, in tuinen, op rotondes, in parken enz. Hier ziet u enkele voorbeelden.

Hunebed in park Falkoping
Hunebed in park Falkoping
Hunebed in Falkoping
Hunebed in tuin in Falkoping
Hunebed op rotonde in Falkoping

Ekornavallen

Niet ver van Falkoping ligt een gebied met de naam Ekornavallen. Dit gebiedje lijkt een soort prehistorisch openluchtmuseum maar is het niet. Duizenden jaren lang is dit gebied gebruikt om mensen te begraven. Je vindt er monumenten uit de tijd van de hunebedbouwers, maar ook uit de bronstijd en ijzertijd.

Hunebed in Ekornavallen
Ingang hunebed in Ekornavallen
Bovenkant hunebed in Ekornavallen. De hunebedden zijn hier niet gemaakt van ronde zwerfstenen maar van gesteente dat lokaal voorkomt.
Bronstijdgrafheuvvel gemaakt van een hoop losse stenen

Karleby

Onze volgende excursiepunt is een groep hunebedden waaronder de grootste van het gebied. Het gebied heet Karleby. Een hele reeks hunebedden ligt paralel aan de autoweg. Je ziet ze zo liggen. Een klein paadje brengt je naar de hunebedden

Bord bij de hunebedden van Karleby
Een klein paadje brengt ons naar het grootste hunebed van het gebied.
Grootste hunebed van de Falbygdenvallei bij Karleby

Uitzicht vanaf het grootste hunebed. Je ziet in de verte het volgende hunebed al liggen.
Een van de hunebedden langs de weg bij Karleby
Een van de hunebedden van Karleby
In Falkoping gooien ze hunebedden vol met kleine stenen om te voorkomen dat ze illegaal worden opgegraven en voor het voorkomen dat mensen er in kruipen.

Museum in Falkoping/het Falbygdens museum

Falbygden Museum in Falkoping

Terug in Falkoping gaan we naar het Falbygdens museum. De vele unieke objecten die in het gebied zijn gevonden liggen in dit museum. De collectie is indrukwekkend. Hieronder een aantal foto’s van bijzondere objecten.

Een schedel van een hunebedbouwer gevonden in een hunebed.
Een fluitje gemaakt van schapenbot
De vondst van een hond, een van de oudste van Europa
In bijna ieder hunebed ligt een laag botmateriaal van hunebedbouwers. Bij ons in Nederland is dat helaas allemaal verdwenen maar hier is vanwege de unieke omstandigheden van de bodem het botmateriaal bewaard gebleven. Er wordt veel onderzoek naar gedaan, waaronder DNA onderzoek, ziektes in vroegere tijden en meer.
The Raspberrygirl, oftewel het frambozenmeisje. Dit meisje is geofferd in een meer in de steentijd. De maaginhoud is bewaard gebleven, vol met frambozen.
Prachtige offerbijlen. Er zijn er vele gevonden.
Prachtig artefacten gemaakt uit vuursteen.
En nog heel veel meer…

Ekehagen, een prehistorisch openluchtmuseum

Ons laatste excursiepunt is het prehistorisch openluchtmuseum Ekehagen. Hier is in een natuurlijke omgeving de prehistorie nagebouwd, van de steentijd tot en met de ijzertijd. Allerlei huizen, boten, akkers enz. zijn nagebouwd. Er komen veel schoolklassen en toeristen om het verre verleden van Falkoping te ontdekken en ervan te leren.

Prehistorisch openluchtmuseum Ekehagen.
Steentijdhuis
Binnen in het steentijdhuis
Er wordt op prehistorische wijze een vis voor ons klaargemaakt.

De moeite waard om eens op vakantie naar toe te gaan…

Tekst en foto’s Harrie Wolters

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.