Invasieve Exoot: de Watercrassula

0
2723
Watercrassula (fotografie Landschapsbeheer Drenthe).

Watercrassula (Crassula helmsii) komt van oorsprong uit Australië en Nieuw Zeeland en werd verhandeld als groenblijvende zuurstofplant voor vijvers en aquariums. Zoals wel vaker bij exoten (planten of dieren die hier van oorsprong niet voorkomen) voelt deze soort zich ook in onze natuur goed thuis en kan daar voor grote problemen zorgen. De Watercrassula is een plant die altijd doorgroeit, behalve tijdens een vorstperiode, en kan daardoor in korte tijd poelen en vennen compleet overwoekeren met een alles verstikkende laag. Dit mede doordat de plant behalve in het water ook op de oevers goed gedijt en daardoor het water volledig afsluit met als gevolg dat alle planten en dierenleven eronder vernietigd wordt. Zoals gezegd kan de Watercrassula zowel onder als boven water groeien; langs de waterkant is de plant gemakkelijk te herkennen aan de vetachtige bladeren. Op het eerste gezicht lijkt de plant wel wat op Sterrenkroos maar deze heeft geen vetachtige bladeren en de top van de bladeren is ingesneden. Bovendien is bij Sterrenkroos de onderzijde witachtig en bij Watercrassula groen. De ronde stengel van Watercrassula is meestal wit tot rood aangelopen en de bladeren zitten met een bladvoet aan de stengel (dit in tegenstelling tot Sterrenkroos). Verspreiding vindt in Nederland voornamelijk vegetatief plaats, kleine stukjes stengel met slechts een paar blaadjes die meeliften op modderige laarzen kunnen al voldoende zijn om de plant zich elders te laten vestigen. Verdere verspreiding vindt plaats door o.a. honden, vee, watervogels maar ook door fuiken van vissers. Verspreiding door zaad is hier nog niet waargenomen. Het geslacht Crassula komt met meer dan 300 soorten over de hele wereld verspreid voor, bijna zonder uitzondering zijn het succulenten (vetachtige planten) waarvan diverse soorten ook als kamerplant aangeboden worden. Een bekend voorbeeld is de Crassula arborescens, ook wel Geldboom genoemd, een tot 90 cm hoge zwaar gebouwde vetplant die doet denken aan een miniboompje; arborescens betekent dan ook boomvormig. Bijna al deze soorten laten zich gemakkelijk vermeerderen, soms gewoon door één blaadje in de grond te steken.

Watercrassula Valthe (fotografie Landschapsbeheer Drenthe).

Watercrassula – let op Watercrassula is op dit moment geconstateerd in enkele poelen en sloten rondom Valthe en zeer waarschijnlijk ook in één poel in het Molenveld bij Exloo. Vergroot als ware natuurliefhebber het probleem niet door bij een bezoek aan de waterkant stukjes Watercrassula aan de laarzen mee te nemen. Controleer je schoeisel op meelifters.

Door Jan Veldman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.