Oerrivier de Eridanos te zien in expositie Hunebedcentrum

2
4413

In het Hunebedcentrum te Borger wordt vanaf nu het verhaal van de Eridanos verteld. Dit is de grootste rivier die ooit in Europa heeft gestroomd. Nog nooit eerder is in een museum het verhaal over deze grootste rivier verteld, er zijn dan ook maar weinig mensen die van de Eridanos hebben gehoord. Dat is merkwaardig want we hebben erg veel aan deze rivier te danken. We lopen er letterlijk iedere dag overheen. In groeves wordt het zand gewonnen en we halen ons drinkwater uit de afzettingen van de Eridanos.

De Eridanos heeft miljoenen jaren vanuit Scandinavië richting de Noordzee gestroomd. Tijdens zijn reis heeft hij veel zand met grind afgezet. Honderden meters van dat materiaal ligt nu onder onze voeten. Het zand dat wordt gewonnen in zandgroeves is allemaal Eridanos zand. Het zand is tevens een reservoir voor ons drinkwater. Regenwater dat duizenden jaren geleden is gevallen is al die jaren keurig bewaard in het zand. Nu winnen we het en drinken we het als mooi schoon kraanwater.

Harry Huisman, geologisch conservator van het Hunebedcentrum, doet al jaren onderzoek naar de Eridanos rivier. Hij heeft de expositie samengesteld. Hij neemt de bezoeker mee in een bijzondere wereld van zand, water, barnsteen, fossiel hout, fossiele sponzen, koralen, half-edelstenen en meer.

De expositie is te zien t/m eind januari 2018

Barnsteen gevonden in de afzettingen van de Eridanos

2 REACTIES

  1. Gefeliciteerd met de mooie presentatie van de Eridanós, die we vandaag mochten bekijken (stond vrijdag nog niet op de Agenda van DvhN, maar vandaag gelukkig wel paginagroot in een special). Ik heb het proefschrift van mw. Overeem (2002, op haar site) inmiddels ook met rode oren doorgenomen. Komt er misschien van uw hand nog een biografie van de rivier in boekvorm uit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.