Rolklaver, geel en eetbaar…

0
4767

Van het geslacht rolklaver (Lotus) zijn ook planten te vinden in het Oertijdpark, namelijk de gewone rolklaver. In Nederland zijn drie soorten bekend, namelijk de gewone rolklaver (Lotus corniculatus), de moerasrolklaver (Lotus pedunculatus) en de smalle rolklaver (Lotus glaber).

Lotus corniculatus-Bluetenstand

Gewone rolklaver

Deze rolklaver komt algemeen voor in Nederland en is een vaste plant met een maximale hoogte van 25 centimeter (50 centimeter wanneer de plant opklimt tegen andere planten). De rolklaver bloeit met prachtige gele tot oranje bloemen van mei tot september. De vrucht is een gladde peul en de naam rolklaver zou dan ook gebaseerd zijn op de ronde peul.

LotusCorniculatus-overz-kl
Gewone rolklaver
Deze rolklaver groeit het liefst op matig voedselrijke grond en we vinden deze soort dan ook langs wegen, in de duinen, op oude akkers en op graslanden. De rolklaver komt van oorsprong voor in Nederland, maar in Noord-Amerika is de plant geïmporteerd. In de landbouw wordt het gebruikt als een voedselplant voor vee. De planten worden gekweekt voor gras, hooi en kuilvoer. Speciale cultivars zijn hiervoor ontwikkeld. Sommige variëteiten worden gekweekt als sierplant, maar ook is de plant een belangrijke nectarbron en waardplant voor insecten. Een waardplant is een plant waarop een organisme, zoals bijvoorbeeld een insect, rups, schimmel of virus de bestanddelen vindt die voor zijn groei (en vermeerdering) nodig zijn.

Hornklee.jpg
Gewone rolklaver

De moerasrolklaver

Van nature komt deze rolklaver voor in Nederland, maar is pas in de negentiende eeuw in Nederland ontdekt. De vaste plant wordt maximaal 100 centimeter en bloeit van juni tot augustus met prachtige gele bloemen. De zaden zijn groengeel tot donkerbruin en zitten in de vrucht: een peul. De stengels zijn hol in tegenstelling tot andere rolklavers. Aan waterkanten, op graslanden en op open plekken is de plant te vinden op natte, lichtzure, matig voedselrijke gronden. Ook deze rolklaver kan worden ingezaaid voor het produceren van veevoer.

Lotus uliginosus
Moerasrolklaver
Lotus pedunculatus3 ies
Moerasrolklaver

De smalle rolklaver

Van nature komt deze rolklaver in Nederland voor en lijkt op gewone rolklaver. Deze rolklaver wordt maximaal 60 cm en bloeit van juni tot aan de vorst met gele bloemen. Net als de andere rolklavers heeft de plant een vrucht in de vorm van de peul. De plant komt algemeen voor in het rivierengebied, maar komt ook voor op de eilanden en in het kleigebied. Rolklaver groeit in de graslanden op klei, maar ook zand.

Lotus tenuis bluete
Smalle rolklaver

Rolklavers als bron van voedsel

Van de gewone rolklaver kunnen bladeren, bloemen en stengels worden gegeten. De delen van de plant worden gedroogd en kunnen worden gebruikt om eten te marineren.

Door Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.