Van het geslacht rolklaver (Lotus) zijn ook planten te vinden in het Oertijdpark, namelijk de gewone rolklaver. In Nederland zijn drie soorten bekend, namelijk de gewone rolklaver (Lotus corniculatus), de moerasrolklaver (Lotus pedunculatus) en de smalle rolklaver (Lotus glaber).
Gewone rolklaver
Deze rolklaver komt algemeen voor in Nederland en is een vaste plant met een maximale hoogte van 25 centimeter (50 centimeter wanneer de plant opklimt tegen andere planten). De rolklaver bloeit met prachtige gele tot oranje bloemen van mei tot september. De vrucht is een gladde peul en de naam rolklaver zou dan ook gebaseerd zijn op de ronde peul.

De moerasrolklaver
Van nature komt deze rolklaver voor in Nederland, maar is pas in de negentiende eeuw in Nederland ontdekt. De vaste plant wordt maximaal 100 centimeter en bloeit van juni tot augustus met prachtige gele bloemen. De zaden zijn groengeel tot donkerbruin en zitten in de vrucht: een peul. De stengels zijn hol in tegenstelling tot andere rolklavers. Aan waterkanten, op graslanden en op open plekken is de plant te vinden op natte, lichtzure, matig voedselrijke gronden. Ook deze rolklaver kan worden ingezaaid voor het produceren van veevoer.
De smalle rolklaver
Van nature komt deze rolklaver in Nederland voor en lijkt op gewone rolklaver. Deze rolklaver wordt maximaal 60 cm en bloeit van juni tot aan de vorst met gele bloemen. Net als de andere rolklavers heeft de plant een vrucht in de vorm van de peul. De plant komt algemeen voor in het rivierengebied, maar komt ook voor op de eilanden en in het kleigebied. Rolklaver groeit in de graslanden op klei, maar ook zand.

Rolklavers als bron van voedsel
Van de gewone rolklaver kunnen bladeren, bloemen en stengels worden gegeten. De delen van de plant worden gedroogd en kunnen worden gebruikt om eten te marineren.
Door Nadine Lemmers