Wat is brons? En waar komt het vandaan?

0
8995
Brons gieten

Brons is een legering, oftewel samenstelling, van tin en koper. Deze combinatie maakt het metaal harder en sterker. Soms werd in plaats van tin arseen gebruikt. De concentratie brons en tin varieerden nog weleens, maar altijd bestaat het brons voornamelijk uit koper. Modern koper is 90% koper en 10% tin. Brons is vrij zacht en kan goed gevormd en uitgehamerd worden (het is een mooier product). Daarnaast laat het zich heel gemakkelijk in een mal gieten. Brons is harder dan koper en beter te bewerken.

Brons snel belangrijk

Brons werd al snel belangrijk bij het maken van wapens, werktuigen en sieraden in de nederzettingen. Geslepen bijlen van vuursteen of natuursteen braken vaak bij gebruik, maar bij bronzen bijlen was dat niet het geval. Bronzen voorwerpen kunnen weer worden omgesmolten tot nieuwe werktuigen, wapens en sieraden. Bronzen voorwerpen komen vanaf de bronstijd in Nederland voor, zo’n 4.000 jaar geleden.

Om meer te weten te komen hoe je een bijl maakt van brons, kijk hier https://www.hunebednieuwscafe.nl/2016/01/replicas-in-het-oertijdpark-bronzen-randhielbijl/.

Natuurlijk koper
Cassiteriet, een tin-erts

Waar komt brons vandaan?

In Nederland komt van nature geen koper of tin voor. Koper is te vinden in Oostenrijk, Spanje, Zuid-Frankrijk, Noord-Italië, Ierland, Engeland, Schotland, Wales en Bulgarije. En het tin is moeilijker te vinden, maar komt voor in gebieden zoals Bretagne en Cornwall. Brons kwam in Nederland als oud metaal of voorwerp en deze kwamen vanuit Duitsland, Engeland en Frankrijk via ruilhandel of als geschenk.  Als ruilmiddel kon de bronstijdboer leer, huiden, vee, graan, honing, barnsteen, zoute vis en textiel ruilen.

In het begin van de bronstijd werden de objecten gewoon verhandeld, maar later leerde men een object om te smelten en zelf objecten te gieten. Brons was zeldzaam en nog steeds bleef steen en vuursteen belangrijk. Bijzonder waren de stenen bijlen die werden nagemaakt naar model van de bronzen bijlen. We zien dan bij stenen bijlen de gietnaden van de bronzen bijlen.

Arsen 1a.jpg
Arseen

Tekst Ingrid Slomp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.