Een tijdje geleden was ik op vakantie in Sicilie. We verbleven in het plaatsje Giardini- Naxos. Tijdens een wandeling door het stadje liepen we ineens tegen een archeologisch museum aan. Hier werd het verhaal van het oude Naxos verteld.

Naxos is een plek die al sinds het neoliticum is bewoond. De eerste vondsten dateren van 4000-3000 v. Christus, de zogenaamde Stentinello Cultuur. Deze cultuur was hier aanwezig op hetzelfde moment dat de hunebedbouwers in Drenthe verbleven. Een aparte gedachte. In de vorige eeuw vonden de eerste opgravingen plaats.

Foto van de opgraving in de vorige eeuw.

In een vitrine lag aardewerk dat tijdens de opgraving was gevonden. Ik kreeg even het gevoel alsof ik naar trechterbekeraardewerk van de hunebedbouwers aan het kijken was. Uiteraard is het anders, maar toch….. Zie de foto’s hieronder om de vergelijking te maken.

Aardewerk van de Stentinello cultuur (3000-4000 jaar v. Chr.

Ter vergelijking: aardewerk van de Hunebedbouwers

TrechterbekeraardewerkDrenthe. Foto: Geheugen van Nederland Object : RMO01_001103_U
Aardewerk Stentinello Cultuur 4000-3000 v. Chr.
Trechterbekeraardewerk Nederland. Foto: provincie Overijssel

Op het terrein rondom het museum zie je de ruines van de vele culturen die hier hun bouwwerken hebben neergezet. De artefacten liggen vaak nog gewoon in het gras. Je krijgt even het gevoel weer dicht bij de prehistorie te zijn….

Prehistorische overblijfselen Naxos

 

De artefacten liggen vaak nog op hun plek tussen de ruines.

Harrie Wolters

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.