Waar gingen de mensen in de prehistorie naar de toilet?

0
4139

Als oermens in het Oertijdpark krijg je de meest bijzondere vragen, maar de vraag “Waar gingen de mensen in de prehistorie naar de toilet?” komt erg vaak voor. Wat weten we eigenlijk van toiletten in de prehistorie?

Toilethuisje
Buiten op het erf: een toilethuisje of buitenwc.

Archeologisch bewijs

Uit de prehistorie kennen we in Nederland geen toiletten, maar bij opgravingen van nederzettingen uit de prehistorie worden verschillende kuilen gevonden. Waarvoor de kuilen zijn gebruikt weten archeologen vaak niet. Kuilen zijn gebruikt om voedsel op te slaan, afval weg te gooien, en misschien als toilet. Maar misschien gingen ze wel gewoon het bos in…

Hunebedbouwster aan het verzamelen in het bos.

Oudste toilet

Bijzonder is de plek Skara Brae waar in de nieuwe steentijd al toiletten (en rioleringssysteem) zijn gevonden die water gebruikten om afval af te voeren. Deze toiletten zijn de oudste in Europa, ongeveer 5100-4500 jaar oud.

Orkney Skara Brae
Orkney – Skara Brae.
Ostia-Toilets
Romeinse toiletten, Ostia.
Vanaf de Romeinse tijd kennen we ook op het vaste continent toiletten, maar in deze tijd werden ook kamerpotten gebruikt. Deze potten kennen we al vanaf de zesde eeuw v.Chr. in Griekenland. In de middeleeuwen kennen we de toilethuisjes en gemak aan de stadsmuren. In de 19e eeuw werden deze potten vervangen door de toiletten, maar bleven tot halverwege de 20ste eeuw in gebruik.

Soest-090822-10142-Osthofentor-Toilette
Een gemak aan de stadsmuur van de Duitse stad Soest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.