Hoe zijn de hunebedden gebouwd?

1
9902

Hunebedden zijn in een korte periode gebouwd (3.400 – 3.200 v.Chr.) en ongeveer 300 jaar gebruikt als graf. De hunebedden zijn dus zo’n 5.000 jaar oud. De meeste grafkamers werden oost-west gebouwd met een ingang op het zuiden. Maar hoe zijn de hunebedden gebouwd?

Hunebed bouwen – stap voor stap

STAP 1: VERZAMELEN VAN DE STENEN & HET MAKEN VAN DE HEUVEL VOOR DE DEKSTENEN
Verzamelen van de stenen in de omgeving van het hunebed. Tot een uur lopen (5 kilometer) werd er gezocht naar geschikte stenen. Deze stenen werden verplaatst met rollers of een slede en touwen door de hunebedbouwers. In de winter was het gemakkelijk om de stenen over de bevroren grond te verplaatsen.
De dekstenen plaatsen op een stapel van boomstammen of een heuvel van aarde.

In het museum kan je zelf proberen een steen te verplaatsen. Tijdens het verplaatsen kan je ontdekken dat hoe hoger je de boomstam pakt – hoe makkelijker het gaat: de hefboomtechniek.

STAP 2 en 3:
Onder de dekstenen de draagstenen plaatsen. Trilithon is de naam voor twee rechtopstaande stenen (draagstenen) met een steen (deksteen) erop.

Trilithon is de naam voor twee rechtopstaande stenen (draagstenen) met een steen (deksteen) erop.

STAP 4:
De hunebedden werden afgewerkt door kleine stenen te stoppen tussen de grote stenen (stopstenen) en het maken van een aarden heuvel over de draagstenen en dekstenen. Deze muren waterdicht maken door een soort van irrigatie aan te leggen met berkenbast en verbrand vuursteen (verbrand vuursteen zou water opnemen). Indien aanwezig moeten de kransstenen worden geplaatst.
De kamer wordt leeggemaakt en de heuvel aangelegd. De vloer van een hunebed werd afgewerkt met een laag keien (de keienvloer). Voor de ingang komt een deurtje van hout of een vel van leer te hangen.

Het hunebed nu na de restauratie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.