Hoeveel hunebedden zijn er? Waar zijn de hunebedden te vinden? En waarom liggen zoveel hunebedden in Drenthe?

0
8424
D27 in spring. Photo Hans Meijer

In Drenthe zijn er nog 52 hunebedden en in Groningen nog een. Veel hunebedden zijn verdwenen (minstens 30 stuks). Klik hier voor een kaart met alle hunebedden. Van de hunebedden is alleen het skelet er nog, namelijk de stenen. De aarden heuvel is (meestal) verdwenen. Hunebedden zijn nu de oudste monumenten van Nederland en trekken veel liefhebbers.

Wat is het grootste hunebed van Nederland?


Het grootste hunebed van Nederland is D27. Dit hunebed is op een steenworp afstand te vinden van het Hunebedcentrum (Hunebedstraat 27, Borger). Waarom is het hunebed in Emmen niet de grootste? Het lange hunebed in Emmen(D43) is een langgraf: het zijn eigenlijk twee hunebedden in één. Daarom telt deze niet als het grootste hunebed.

D27 by night. Photo Oebele Gjaltema

Bestaande hunebedden

De volgende hunebedden zijn nu nog te vinden:

Verdwenen hunebedden

De volgende hunebedden zijn verdwenen:

Waarom zijn er zoveel hunebedden in Drenthe?

De hunebedden zijn gebouwd door de hunebedbouwers oftewel de boeren van de Trechterbekercultuur. Op de plekken waar stenen te verkrijgen waren, bouwden ze hunebedden op hogere plaatsen in het landschap. Op de Hondsrug liggen de meeste hunebedden, omdat dit hoger ligt en de stenen zijn makkelijk te verzamelen.

TRB culture map.png
Kaart met het gebied waar de mensen van de Trechterbekercultuur leefden. By Xoil [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.