Waarom zijn de hunebedden gebouwd? Waar dienen de hunebedden voor?

0
5356

In de prehistorie bouwden de mensen graven voor de doden. De oudste monumenten van Nederland: de hunebedden zijn wel de meest indrukwekkende graven. Het bouwmateriaal (de zwerfstenen) kunnen wel 30 ton wegen en of dat niet genoeg is… Het hunebed werd waterdicht gemaakt met behulp van verschillende materialen, denk aan berkenbast. Elk hunebed is tot stand gekomen door veel werk van veel mensen. Waarom werd er nou eigenlijk zoveel moeite gedaan?

 

Het grootste hunebed van Nederland.

Waarom een hunebed?

Alle beschavingen in de wereld hadden of hebben rituelen. Deze rituelen hebben te maken met de belangrijkste fasen in het leven van de mens: geboorte, volwassen worden, partner vinden en overlijden. Het begraven van een overledenen is een van de rituelen. Begraven is een vorm van afscheid nemen, maar ook respect betuigen aan de overledene en eerbied tonen voor de dood. Zo ook bij de hunebedbouwers. Bij de hunebedden vinden we sporen van rituelen: tijdens de ceremonie werd er muziek en vuur gemaakt en heel waarschijnlijk gegeten en gedronken. Maar een hunebed is meer dan een graf…

Vuur.

Hunebed: een symbool van de familie en een plek om na te denken

Het hunebed maakte duidelijk dat het gebied van een familie hunebedbouwers was. De hunebedden waren niet van ver te zien. Alleen de groep zelf zag dus het hunebed als teken van hun woongebied.

Steentijdhuis: tweeschepig.

Het lijkt meer te zijn dan een graf, ook een bijzondere plek waar mensen bij elkaar kwamen. Om het hunebed heen zijn offers gevonden in kuilen, denk aan potten met eten en drinken. Met regelmaat kwamen bij het hunebed hunebedbouwers bij een om iets wensen (offers te brengen), om na te denken of om even een moment dicht bij hun voorouders te zijn.

Afbeelding: Versierd aardewerk van de Trechterbekercultuur (TRB) waartoe de hunebedbouwers behoorden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.