Waren de hunebedbouwers altijd aardig?

0
1540

Hunebedbouwers werden altijd beschouwd als vreedzame boeren. Maar inmiddels zijn er aanwijzingen dat dit beeld niet klopt.
Ze hadden allerlei wapens, zoals strijdhamers en pijlen.

Bijl van natuursteen.

Op skeletten is te zien dat deze gebruikt zijn. Er zijn schedels gevonden die zijn ingeslagen en er is een schedel met benen pijlpunt in zijn neus. In een moeras is een man gevonden die is gewurgd met een touw.

 

Massagraven

Uit de nieuwe steentijd (ongeveer 6.500 jaar geleden) ennen we inmiddels het massagraf van Schöneck-Kilianstädten. In dit graf lagen volwassen mannen, oudere vrouwen en kleine kinderen met gebroken onderbenen en ingeslagen schedels. Zowel de slachtoffers als de aanstichters behoorden tot de bandkeramiekboeren. Uit de bronstijd kennen we in Nederland ook een massagraf, namelijk het graf van Wassenaar. Dit graf is te bewonderen in het Archeologiehuis Zuid-Holland. De graven maken duidelijk dat geweld in prehistorie onderdeel was van het leven.

Bronnen

MEYER, C., ET.AL., 2015.  The massacre mass grave of Schöneck-Kilianstädten reveals new insights into collective violence in Early Neolithic Central Europe. PNASvol. 112 no. 36, pp. 11217–11222.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.