Wie bouwden de hunebedden? En hoe oud zijn de hunebedden?

0
6416

De hunebedden zijn gebouwd door de mensen van de Trechterbekercultuur in de Nieuwe Steentijd (3400 – 2850 voor Chr.), het waren jagers-verzamelaars-boeren. Deze boeren in Noord-Nederland waren grotendeels afhankelijk van de jacht en het verzamelen.

Verzamelen was heel belangrijk voor de hunebedbouwers.

De Trechterbekercultuur

De naam Trechterbekercultuur is overigens bedacht door archeologen, die daarvoor een karakteristieke potvorm kozen die over het hele gebied voorkwam, een beker met een trechtervormige hals. Hoe deze vroege boeren zichzelf noemden, weten we niet (en zullen we ook nooit weten): uit de prehistorie kennen we geen geschreven bronnen (boeken, brieven, etc.). De kans dat ze zichzelf naar een potvorm hebben genoemd, is niet heel groot. Maar ja, archeologen moeten het nu eenmaal doen met spullen en vandaar de naam.

Een prachtige trechterbeker.

Waar leefden de trechterbekerboeren?

De Trechterbekercultuur was over een veel groter gebied verspreid, dat tot ver in Scandinavië en Polen reikte. Hierbinnen worden, op grond van de materiële cultuur, verschillende grote groepen onderscheiden. De Noord-Nederlandse boeren maakten deel uit van de Westgroep.

TRB culture map

 

 

Bronnen

MALLORY, J.P., 1997. Encyclopedia of Indo-European Culture. Fitzroy Dearborn.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.