Wie zijn de hunebedbouwers? Waar zijn de hunebedbouwers te vinden?

0
5756

Hunebedbouwers worden ook wel de mensen van de Trechterbekercultuur genoemd, omdat ze bekers van klei maken in de vorm van een trechter. Het volk is vooral bekend van de mooie stenen graven, maar maken ook prachtige vuurstenen bijlen en bijzonder versierd aardewerk. Ook beschikken ze over een eergetouw (ploeg), het wiel, granen, de erwt, vlas, de koe, het schaap, de geit en het varken. Een trechterbeker lijkt niet op wat wij onder een beker verstaan, al zal er zeker uit gedronken zijn. Het is een pot met een enigzins trechtervormige hals die door een scherpe knik wordt gescheiden van de buik.

Waar zijn de hunebedbouwers te vinden?

Hunebedbouwers uit Denemarken en Duitsland lijken met hun gebruiken naar Drenthe te komen rond 3.400 v. Chr. (ten minste volgens de laatste onderzoeken). De hunebedbouwers of de boeren van het Trechterbekervolk wonen in Noord-Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Polen, Tjechie, Oekraine…

TRB culture map

Ten zuiden woont groepen met andere ideeën en dus voorwerpen: de mensen van de Vlaardingencultuur en Seine-Oise-Marne-cultuur.

SOM
Alleen in het zuiden zijn de mensen van de SOM-cultuur te vinden.
Door Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.