Alsem: van bijvoet tot absint

2
5042

Het geslacht Alsem behoort tot de composietenfamilie en op dit moment komen de volgende soorten voor in Nederland: Absintalsem (Artemisia absinthium), de exoot Artemisia ludoviciana, Bijvoet (Artemisia vulgaris), Duinaveruit (Artemisia campestris subsp. maritima ), Rechte alsem (Artemisia biennis), Wilde averuit (Artemisia campestris subsp. campestris), Zeealsem (Artemisia maritima) en Witte Alsem (Artemisia alba). De exoten Rechte alsem (Artemisia biennis) en Artemisia ludoviciana zal ik verder niet bespreken.
Tot dit geslacht behoren ook citroenkruid en dragon. Deze twee soorten werden en worden gekweekt in Nederland. In Europa komen ruim 100 soorten voor. De soort Zomeralsem (Artemisia annua) komt oorspronkelijk uit Azie waar deze gegeten werd en gebruikt werd als medicijn tegen koorts, malaria en parasieten. Inmiddels wordt de plant gebruikt om het anti-malariamiddel Artemisinine te produceren en om bepaalde kankers te bestrijden.

Artemisia abrotanum0

 

Bijvoet

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.