Onlangs verscheen een artikel op de nieuwswebsite ‘The Independant’ over nieuwe ontdekkingen op Orkney, een eilandengroep ten noorden van Groot Brittannie. Op de Orkney eilanden staan veel monumenten uit het neoliticum (nieuwe steentijd) zoals huizen, steencirkels en grafmonumenten. Een aantal van deze monumenten zijn zeer beroemd zoals de nederzetting Skara Brae, het hunebed Maeshowe, de Ring of Brodgar en de steencirkel the Stones of Stennes. Sommige van deze monumenten staan op de UNESCO werelderfgoedlijst.  Al vele jaren wordt er onderzoek gedaan naar deze monumenten. Het blijkt nu dat sommige van deze monumenten werden gebruikt om te feesten.

Skara Brae Foto Visitorkney

Het onderzoek is gedaan door professor Alex Bayliss van Historic England. Hij heeft  bewijs gevonden dat naast het begraven van de doden op dezelfde plekken ook feesten werden gevierd.

Professor Bayliss heeft met zijn team meer dan 600 C14 onderzoeken gedaan uit de periode 3200-2500 v.Chr.. Hieruit bleek dat de bevolking een grote mengelmoes van groepen mensen afkomstig uit verschillende gebieden was. Op een gegeven moment is dat gestopt, de reden is niet duidelijk. Maar in de tijd dat al die groepen bij elkaar kwamen op de Orkney eilanden blijkt nu dat sommige locaties zowel werden gebruikt als centrale begraafplaats als ook een plaats om feesten te houden. De feesten vonden onder andere plaats tijdens de kortste nacht en de langste nacht (de ”summer soltice” en de ”winter solstice”) en werden tevens gebruikt om een partner te vinden.

Het blijkt ook dat zo rond 2850 v.Chr. er helemaal geen mensen permanent woonden in het gebied maar alleen op bepaalde momenten in het jaar bij elkaar kwamen.

Wat ook bleek uit het onderzoek naar de stenen van de Ring of Brodgar is dat iedere steen uit een ander gebied van de Orkney eilanden kwam. Blijkbaar hebben de diverse groepen mensen hun eigen steen meegenomen en in het monument geplaatst.

Een merkwaardige uitkomst van het onderzoek van professor Bayliss is dat er bewijs is gevonden dat er mensen uit Belgie naar de Orkney eilanden zijn afgereisd.

Mijn vraag is nu – Werd er bij de hunebedden ook gefeest? Was het meer dan alleen maar een begraafplaats? 

Het volledige bericht is te vinden via de volgende link

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/orkney-stone-circles-neolithic-parties-study-a7957846.html

Ring of Brodgar Foto Megalithic Portal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.