Vijdag 15 september was het zover! Scholen uit Exloo kwamen met ruim 200 leerlingen het Beleef en Doe Festival bezoeken. De leerlingen van groep 5 t/m 8 hebben een aantal workshops gevolgd van deelnemers aan het festival. Als Hunebedcentrum mochten we twee workshops aanbieden: vuur maken. In totaal mochten we ruim 20 leerlingen meenemen in de oertijd.

Beleef en doefestival! Foto Steven Stegen, RTV Drenthe.

Vuur maken

De leerlingen leerden vuur maken in de prehistorie. Voor het maken van vuur hadden de leerlingen vuursteen en iets waar ijzer in zat. De eerste poging bestond uit het vuur maken met markasiet en vuursteen. De leerlingen leerden hoe lastig het is om vuur te maken, maar ze ervaarden hoe het ging en roken de geur van vuur. Deze methode was de manier in de steentijd. Bewijs hiervoor is dat in de hunebedden zowel vuursteen als markasiet is gevonden. De leerlingen gingen aan de slag.

Na de steentijd kwam de ijzertijd met ijzer. De ijzertijdboeren maakten van ijzer zogenaamde vuurslagen. Deze vuurslagen konden de leerlingen gemakkelijker vasthouden en gebruiken om tegen een vuursteen te slaan. De leerlingen zagen dat deze methode veel meer vonken opleverde. Ook nu moesten de leerlingen de handen uit de mouwen steken.

Aan het eind van de workshop mochten de leerlingen proberen vuur te maken met een ‘firesteel’, vuursteen en tondel: de gemakkelijkste manier. De vonk van de ‘firesteel’ en vuursteen viel op de tondel (pluis van lisdodde of verbrand linnen) en begon te gloeien. Na het gloeien werd brandstof (droog berkenbast) toegevoegd. Vervolgens moesten de leerlingen blazen om het gloeiende stukje tondel uit te bouwen tot een vlammetje. Het enthousiasme was groot op het moment dat de leerlingen het vlammetje zagen. Bij een aantal leerlingen is het gelukt!

Dankwoord

We bedanken Anke Pepping en Marije Greven voor de organisatie! Ook bedanken we de leerlingen van het Esdalcollege voor de hulp bij de workshops en uiteraard de leerlingen uit het basisonderwijs voor hun enthousiasme!

Hopelijk tot volgend jaar.

Door Nadine Lemmers

Vorig artikelLezingenserie over hunebedden in Europa
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.