Inmiddels komt de huttentut (Camelina sativa) in Nederland in het wild voor, maar de oorsprong lijkt in West-Azië te liggen. De plant hoort bij de familie Kruisbloemen.

Camelina sativa eF.jpg
Huttentut – Camelina sativa

Brassicaceae spp Sturm30

De eenjarige plant heeft bleekgele bloemen en heeft een grote hoeveelheid nectar vandaar dat er veel insecten op af komen waaronder bijen. De plant kan tot 120 cm hoog worden. De zaden hebben een kenmerkende oranje kleur en een lengte van 2-3 mm.

Camelina sativa 0 (G. Nitter)
Bloemen huttentut
Leindotter im Saarland2
Bloem huttentut

Gebruik van prehistorie tot nu

Op de zogenaamde raatakkers in de ijzertijd werd dit gewas al verbouwd met als reden het maken van plantaardige olie. In Europa wordt het gewas al ruim 3000 jaar verbouwd. De oudste vondsten zijn bekend uit Zwitserland (Auvernier), Griekenland (Pefkakia) en Roemenië (Sucidava-Celei).

Leindotter im Saarland3
Huttentut op akker

Tot WOII was huttentut een belangrijk cultuurgewas in Centraal- en Oost-Europa. In sommige gebieden in Europa wordt het nu nog verbouwd.

De zaden kunnen worden geperst tot olie. Vroeger werd de olie gebruikt als smeermiddel, voor voedsel en als brandstof voor olielampen. Totdat aardgas en elektriciteit in gebruik kwam werden olielampen gevuld met deze olie.

Camelina sativa fruit seed (1).jpg
Zaad huttentut

Van de stengels kan een bezem worden gemaakt. Kleinere stukken kunnen dienen als een schuurspons.

Camelina sativa 2 (G. Nitter).jpg

Inmiddels is duidelijk dat deze olie zeer gezond is door onder ander de hoge concentratie omega 3 vetzuren en antioxidanten. Ook is het zeer stabiel. Deze twee kenmerken maakt de olie zeer geschikt om te koken en toe te voegen aan producten. De smaak en geur lijken op amandel.

Tegenwoordig wordt de olie toegepast in de luchtvaart als biodiesel. In 2009 vloog KLM met passagiers met 1 van de 4 motoren op deze biodiesel.

Ook wordt de olie (voedselsupplement) toegevoegd aan veevoer. De olie wordt ook aan vissen gevoerd als voedingssupplement.

Camelina sativa fruits (1)

Camelina

Tot het geslacht Camelina horen meer soorten waaronder Camelina microcarpa. Deze is inheems in Europa en komt voor als ‘onkruid’ tussen rogge en tarwe. Het eenjarige ‘onkruid’ kan wel een meter hoog worden en heeft bleke gele bloemen.

Camelina microcarpa NPS-1
Camelina microcarpa
Vorig artikelD27 van Arie Goedhart nu in de winkel
Volgend artikelWat is de oudste uitvinding? Welke uitvindingen kennen we in de prehistorie?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.