In het spoor van … een keienexpert

0
1990
Harry determineert een Steen (Fotografie Davado)

Met ruim 150 medewerkers, (meer dan 100 vrijwilligers) en bijna 90.000 bezoekers per jaar gebeurt er van alles in en om het Hunebedcentrum. Ria Blom neemt u mee achter de schermen en volgt elke week iemand anders in zijn werk.

Deze keer gaat Ria op bezoek bij Harry Huisman in zijn kelder vol keien …

In het spoor van … een keienexpert

Vroeger werden in de kelder van het Armenwerkhuis de aardappelen opgeslagen zodat de bewoners de hele winter iets te eten hadden. Tegenwoordig is het Hunebedcentrum gevestigd in het Armenwerkhuis en hebben de aardappelen in de kelder plaats gemaakt voor keien. Een paar dagen per week heeft Harry Huisman zijn kantoor in deze oude kelder. Hij zit er aan een bureau, te midden van al zijn stenen, heeft naslagwerken over stenen bij de hand, en een computer en microscoop tot zijn beschikking. Honderden stenen liggen uitgestald langs de wanden, sommigen zijn doormidden gezaagd met een diamantzaag, geslepen, gepolijst en voorzien van een beschrijving. Volgens zijn moeder heeft Harry al vanaf zijn 3e jaar stenen verzameld. Op zijn vijftiende koopt hij een standaardwerk over keien en een boek over fossielen en begint zijn kennis op te bouwen.

Na een werkzaam leven in het Natuurmuseum van Groningen, is Harry alweer 10 jaar de keienexpert van het Hunebedcentrum. Meer dan 200 steensoorten heeft hij gedetermineerd en voorzien van een beschrijving over de oorsprong en ontstaanswijze. Om een kei te kunnen determineren, is het meestal nodig om er binnenin te kijken. Je pakt de steen in je hand, zet een veiligheidsbril op en slaat er dan met een hamer een stuk af. Door Harry zijn jarenlange ervaring is het voor hem vaak al snel duidelijk welk type graniet het is, of wat voor soort zandsteen, of misschien is het wel een gneis. Onlangs heeft Harry een ekeriet gevonden, een zeldzame steen in Drenthe en een unieke vondst voor deze bevlogen stenenliefhebber. In geldelijke zin zijn ze niets waard die stenen, maar voor Harry zijn het schatten die allemaal hun eigen verhaal vertellen. Een fascinerend verhaal dat miljoenen, soms miljarden, jaren geleden is begonnen in Scandinavië en inzicht geeft in de fysische geschiedenis van de aarde.

Harrie Huisman probeert steen te determineren tijdens het Keienspreekuur, elke tweede woensdag van de maand (fotografie Davado).

De meest zeldzame steen in het Hunebedcentrum is een impactiet, een steen die ontstaan is door de inslag van een meteoriet. De steen ligt in een vitrine van het Kenniscentrum en heeft een onopvallend uiterlijk. Je zou er zo voorbij lopen en daarmee voorbij gaan aan een boeiend verhaal dat miljoenen jaren geleden is begonnen. Maar na een enthousiast gesprek over keien met Harry Huisman overkomt je dat niet meer.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.