Wat is de Canon van Nederland?

0
3132

Wat is de Canon van Nederland? En wat is de link met het Hunebedcentrum?

De Canon van Nederland beeldt de geschiedenis van Nederland uit in het kort door 50 vensters. Deze vensters zijn in volgorde van de tijd dus van de prehistorie tot nu. Uiteraard is het een samenvatting, want niet alles kan in 50 punten worden vastgesteld. In 2006 is de Canon opgesteld voor het geschiedenisonderwijs. Het eerste venster of punt zijn de hunebedden. Dit is ook het enige punt uit de prehistorie. Meer weten kijk hier: https://www.entoen.nu/.

De Canon van Nederland: 50 vensters.

Wat is het doel?

De Canon is ingesteld per 1 augustus 2009 in het onderwijs. De Canon zou een overzicht bieden van  “wat iedereen in elk geval zou moeten weten van de geschiedenis en cultuur van Nederland”. De canon is niet verplicht, maar zou richting geven aan het onderwijs in het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Wat zijn de 10 tijdvakken?

Naast de canon wordt in het onderwijs gewerkt met een indeling in tien tijdvakken: De 10 tijdvakken van de commissie-De Rooy: jagers en boeren, Grieken en Romeinen, monniken en ridders, steden en staten, ontdekkers en hervormers, regenten en vorsten, pruiken en revoluties, burgers en stoommachines, de wereldoorlogen, televisie en computer.

De tien tijdvakken.

Canon van Nederland

Sinds zaterdag 23 september is de nieuwe tentoonstelling Canon van Nederland geopend in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Stap voor stap zal de geschiedenis van het dagelijks leven met de grote gebeurtenissen uit het verleden verbonden worden.

Als Hunebedcentrum mochten wij deelnemen aan de opening op vrijdag 22 september. Onze Hunebedbouwers kregen de schone taak om de Romein bij te zetten in ons hunebed.

Canon-netwerk

Als Hunebedcentrum zijn we deelnemer aan het Canon-netwerk naast Amsterdam Museum, Hunebedcentrum, Museum Catharijneconvent, Museum Prinsenhof Delft, Nationaal Militair Museum, Nationaal Museum van Wereldculturen, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Rijksmuseum van Oudheden en het Scheepvaartmuseum. De website www.entoen.nu, Rijksmuseum en Allard Pierson Museum zijn als partner aan het netwerk verbonden.

Vanaf 24 oktober 2017 staat de website van het Canon-netwerk live op: www.canonvannederland.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.