Wat is er in de hunebedden gevonden?  Wie werden in de hunebedden begraven?

3
6257

In de hunebedden lag een keienvloer oftewel een vloer gemaakt van keitjes. Bij opgravingen werden ook afscheidingen in de grafkamer gevonden. Dus mogelijk was de grafkamer in meerdere ruimtes verdeeld, zie hieronder. De overledenen lijken op de keivloer te zijn neergelegd met daar omheen grafgiften. Bijzonder is de enorme hoeveelheid spullen (oftewel grafgiften) die in de hunebedden zijn gevonden. Deze spullen werden meegegeven voor de reis naar het hiernamaals en/of voor het tweede leven.  We weten in Nederland niet in wat voor houding de overledenen werden bijgezet, in Duitsland vinden we doden in gehurkte houding, maar ook in gestrekte houding.

 

Opgraving in 1912 bij de hunebedden D19 en D20 te Drouwen

Welke spullen vinden archeologen in de hunebedden?

In de hunebedden vinden archeologen allerlei grafgiften: hun gereedschap en wapens (pijl en boog, bijlen, vuurmaakset, etc.), potten met eten en drinken en sieraden (kralen van tanden, barnsteen, git en fossiel) mee.

Diverse kralen van barnsteen en git.
Tand van een beer, doorboord zodat je deze als amulet kunt dragen of kunt gebruiken als kraal in een ketting.

Hoe zag een begrafenis eruit in de tijd van de hunebedbouwers?

Een begrafenis oftewel een bijzetting in het graf bestond uit een overledene bijzetten in het hunebed waarbij vuur, muziek en eten en drinken een rol speelde. De overledene werd misschien gewikkeld in linnen of leer. In Zweden zijn er aanwijzigingen dat de dode werd gewikkeld in leer. De overledene met kleding en sieraden werd neergelegd met om hem of haar heen potten met eten en drinken, gereedschap en wapens.

Begraving van een dode in een leren huid (Zweden).

Wie werden in de hunebedden begraven?

Niet iedereen werd begraven in een hunebed, er waren ook kleinere graven: steenkisten en vlakgraven. Er lijkt geen verschil te zien in de grafgiften in steenkisten, vlakgraven en hunebedden. Er zijn dus geen aanwijzigingen dat de leiders werden begraven in een bepaald graf. Misschien dat de leiders werden begraven in een hunebed, maar het kan ook zijn dat zij juist in steenkisten of vlakgraven werden begraven.

Rijs Steenkist 1999-07-17 c
Steenkist van Rijs.

In Nederlandse hunebedden zijn nauwelijk botresten aangetroffen en we kunnen dus moeilijk uitspraken doen over de verhouding mannen en vrouwen en de leeftijd van de overledenen. In Duitsland en Zweden zijn wel botresten bekend. We weten ook dat de mensen uit de latere periode de hunebedden gebruikten als graf. De hunebedbouwers werden begraven in een gehurkte houding op de zij, maar er zijn ook aanwijzingen voor crematie.

 

 

 

 

3 REACTIES

  • Dear Rui,

   It’s the picture, the person was average height of a stone age man or woman, so 155 – 170 centimeters.
   Yours sincerely,
   Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.